FBI istražuje novi pokušaj ubistva Trampa

Bivši predsjednik SAD nepovrijeđen i na bezbjednom, uhapšen osumnjičeni

17768 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agenti tajne službe otvorili su vatru na osobu naoružanu poluautomatskom puškom koja je uperila oružje ka golf klubu bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je on igrao golf. Republikanski predsjednički kandidat je nepovrijeđen i na bezbjednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao "pokušaj ubistva".

Jedan od agenata je vidio automatsku pušku čiji je vrh virio iz grma blizu golf terena, jednu rupu iznad mjesta gdje se u tom trenutku nalazio Tramp. Agenti Tajne službe su ispalili najmanje četiri runde municije na osumnjičenog. Muškarac je onda bacio svoju pušku, dva ranca i druge predmete i pobjegao u crnom sportskom automobilu. Jedan očevidac je uspio da fotografiše automobil i registarske tablice, saopštio je lokalni šerif. Organizovana je brza potjera i osumnjičeni je uhapšen u susjednom okrugu.

Identifikovan je kao Rajan Vesli Raut, saopštio je Asošijeted pres pozivajući se na troje zvaničnika.

Osumnjičeni za napad
Osumnjičeni za napadfoto: Reuters

Tramp je svojim pristalicama poslao imejl navodeći da su se čuli pucnji u njegovoj blizini. "Prije nego što se glasine otrgnu kontroli, želim da čujete ovo prvo: bezbjedan sam i dobro!". Agencija Rojters je imala uvid u imejl.

Incident je najnoviji dramatičan momenat u godini predsjedničke kampanje koju su obilježila previranja bez presedana. Dogodio se otprilike dva mjeseca pošto je Tramp bio meta atentata, dok je držao miting u Pensilvaniji, kada mu je metak okrznuo uho. Nedjelju dana kasnije, zbog pritiska poslije lošeg nastupa u junskoj debati, predsjednik Džo Bajden se povukao iz trke.

Teren za golf je bio delimično zatvoren za Trampa, a agenti su bili nešto ispred njega kada su spazili osobu sa puškom, navode zvaničnici. Nekoliko lokacija na obodu imanja su mjesta gdje igrači golfa mogu da se vide kroz ogradu. Kada Tramp igra golf, agenti tajne službe generalno obezbjeđuju površinu oko nekoliko rupa ispred i iza njega. Na terenu je uvijek i oklopno vozilo kako bi Tramp mogao da se brzo zaštiti u slučaju prijetnje.

Tramp se vratio na Floridu ovog vikenda sa zapadne obale, gdje je u petak održao miting u Las Vegasu i pojavio se na skupu za prikupljanje donacija u Juti. Njegov izborni štab nije najavio Trampove planove za nedjelju. Obično provede jutro igrajući golf prije nego što ruča u klubu, jednom od tri u njegovom vlasništvu u toj državi.

d
foto: Reuters

Šerif okruga Martin Vilijam Snajder saopštio je da je osumnjičeni uhapšen u roku od nekoliko minuta pošto su FBI, Tajna služba i kancelarija šerifa Palm Biča izdali hitan nalog za potjeru. Osumnjičeni nije bio naoružan kada je uhapšen, a šerif Snajder je saopštio da je bio miran i nije pokazivao mnogo emocija, niti je pitao zbog čega je zaustavljen.

Bivši predsjednik je imao pojačano obezbjeđenje od neuspješnog atentata u julu. Kada drži mitinge na otvorenom, sada govori iza neprobojnog stakla.

Poslije incidenta, Tramp se vratio u svoj privatni klub Mar-a-Lago u susjednom Palm Biču.

Bijela kuća je saopštila da su predsjednik Džo Bajden i potpredsjednica Kamala Haris, predsjednička kandidatkinja demokrata, obaviješteni o incidentu i da će dobijati najnovije informacije o toku istrage. Bijela kuća je saopštila da osjeća "olakšanje" znajuči da je Tramp bezbjedan.

Haris je saopštila da joj je drago što je Tramp bezbjedan, dodajući da "nasilju nema mjesta u Americi".

Republikanski kandidat za potpredsjednika Džej Di Vens objavio je na društvenoj mreži Eks da je razgovarao sa Trampom prije nego što je vijest objavljena i da je bivši predsjednik "bio dobro raspoložen".

"I dalje ne znamo mnogo toga, ali ću snažno zagrliti djecu pred spavanje večeras i reći molitvu zahvalnosti", napisao je Vens.

d
foto: Reuters

Republikanski senator sa Floride Rik Skot ocenio je na Iksu da je "užasna retorika protiv Trampa opasna i da mora da prestane".

Sekretar za pravosuđe Merik Garland je obaviješten o situaciji i dobija redovno nove informacije, navela je portparolka Sekretarijata za pravosuđe.

Šerif okruga Palm Bič RIk Bredšo izjavio je da bi cijeli teren za golf bio okružen obezbjeđenjem da je Tramp aktuelni predsjednik, ali da, pošto nije, "obezbjeđenje se raspoređuje kako Tajna služba procijeni da je najbolje."

“Vjerujem da će sljedeći put kada dođe na golf teren vjerovatno biti više agenata na obodu terena. Ali tajna služba je uradila tačno ono što je trebalo, pružili su tačno zaštitu koju je trebalo i obavili fantastičan posao".

Bivši predsjednici i njihovi supružnici imaju doživotnu zaštitu Tajne službe, ali broj agenata varira u zavisnosti od stepena pretnje, a obično je obezbjeđenje najjače neposredno nakon što predsjednik napusti položaj.

Tramp bi trebalo da govori o kriptovalutama uživo u ponedjeljak uveče preko društvene mreže Iks, povodom otvaranja platforme za trgovinu kriptovalutama svojih sinova.

Kako je ranije najavio njegov izborni štab, u utorak bi trebalo da prisustvuje političkom skupu u Flintu u Mičigenu sa svojom bivšom sekretarkom za štampu, guvernerkom Arkanzasa Sarom Hakabi Sanders, a u srijedu treba da održi miting na Long Ajlendu u državi Njujork.

Krajem nedjelje treba da se obrati Nacionalnom samitu izraelsko-američkog savjeta, a u subotu drži predizborni skup u Vilmingtonu u Sjevernoj Karolini.

Bonus video: