Ko je osumnjičeni za atentat na Trampa: Objavio knjigu, ima dosije, pozvao strane borce da odu u Ukrajinu...

"Dao sam svaki djelić motivacije i energije koju sam mogao prikupiti za Ukrajinu i ostao sam praznih ruku"

11474 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Objavljeno je ime osumnjičenog za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD Donalda Trampa. Radi se o Rajanu Vesliju Rautu (58) s Havaja. Napadač je uhapšen, a kako je saopštio FBI, Tramp je na sigurnom nakon atentata blizu njegovog terena za golf u Vest Palm Biču na Floridi.

BBC Verify pronašao je profile na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Raut pozvao strane borce da odu u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu takođe postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom "biološkom ratovanju" i spominjanje kovida-19 kao "napada", prenosi Indeks.

Raut, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je "Njujork tajmsu" 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022, kako bi pronašao vojne regrute među avganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana. "Vjerovatno možemo kupiti neke pasoše preko Pakistana, budući da je to tako korumpirana zemlja", rekao je.

Čini se da je bio uključen u regrutaciju još ovog ljeta, a u julu je napisao na Fejsbuku: "Vojnici, molim vas, nemojte me zvati. Još uvijek pokušavamo pridobiti Ukrajinu da prihvati avganistanske vojnike i nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore u narednom periodu... Molim vas za strpljenje."

Rut je u junu 2022. razgovarao i s rumunskom filijalom "Njuzvika", takođe o naporima da regrutuje dobrovoljce u Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga. "Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli", rekao je tada Raut. "Ovo je priča o dobru protiv zla."

Objavio knjigu

Prošle je godine sam izdao knjigu, u kojoj detaljno opisuje svoje napore da podrži Ukrajinu. U knjizi od 291 stranice, Raut je opisao svoje razočaranje ratom u Ukrajini, koji je nazvao "nepobjedivim".

U knjizi je takođe raspravljao o talibanskom preuzimanju vlasti u Avganistanu i političkoj situaciji na Tajvanu, koji je suočen sa sve većim vojnim prijetnjama iz Kine. Knjiga, objavljena na Amazonu bez navedenog izdavača, naslovljena je "Ukraine's Unwinnable War: The Fatal Flaw of Democracy, World Abandoning and the Global Citizen-Taiwan, Afghanistan, North Korea and the end of Humanity".

U njoj Raut opisuje kako je putovao do poljsko-ukrajinske granice u pokušaju da se prijavi u rat, ali "u 56. godini života bez ikakvog vojnog iskustva osoblje me nevoljko odbilo".

Umjesto toga, kako piše, pokušao je angažovati više boraca za ratne napore — otputovao je u Kijev i postavio improvizovani volonterski centar na Trgu nezavisnosti prije nego što ga je policija rastavila.

Tada je, kako piše, proveo nekoliko mjeseci kampujući u znak protesta na raznim lokacijama po gradu. "Dao sam svaki djelić motivacije i energije koju sam mogao prikupiti za Ukrajinu i ostao sam praznih ruku", rekao je opisujući svoje navodne neuspješne pokušaje da napravi bespilotne letjelice za ukrajinsku vojsku s timom međunarodnih inženjera.

Na društvenim mrežama kritikovao Trampa

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentarisao politiku i aktuelna događanja, povremeno kritikujući Trampa.

U objavi na Iksu u martu napisao je da bi kampanja Džoa Bajdena trebalo da se "zove nešto poput KADAF-a. Držite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trampovi bi trebalo da budu MASA … učinite Amerikance opet robovima. DEMOKRATIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti".

U junu 2020. raut je rekao da je glasao za Trampa 2016, ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku: "Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Tramp biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada", napisao je. "Biće mi drago kad odeš", dodao je.

Ima kriminalni dosije

Rani izvještaji sugerišu da je Raut imao kriminalni dosije. Prema izvorima CBS-a, Raut je optužen i osuđen za brojna krivična djela u okrugu Gilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Krivična djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje hapšenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bježanje s mjesta nesreće, prenosi Indeks.

Bonus video: