Tajna služba ponovo pod lupom

Osumnjičeni za pokušaj atentata na Donalda Trampa 12 sati čekao u zasjedi prije nego što su ga primijetili agenti, republikanski kandidat optužuje demokrate zbog zapaljive retorike

21352 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Raut u pratnji policije nakon što je uhapšen na Floridi, Foto: Reuters
Raut u pratnji policije nakon što je uhapšen na Floridi, Foto: Reuters

Muškarac osumnjičen za pokušaj atentata na Donalda Trampa pojavio se u juče u saveznom sudu, gdje je optužen za dva krivična djela povezana sa oružjem, dan nakon što je viđen kako se sa puškom skriva u grmlju na golf terenu bivšeg američkog predsjednika na Floridi.

Očekuje se da će biti podignute dodatne optužbe, a početne optužbe omogućavaju vlastima da ga drže u pritvoru dok se istraga nastavlja, ističe Rojters.Američka Tajna služba je u nedjelju otvorila vatru nakon što je agent ugledao cijev puške kako viri iz grmlja na Trampovom golf terenu u Vest Palm Biču, nekoliko stotina metara udaljenom od mjesta gdje je bivši predsjednik igrao. Napadač je pobjegao automobilom, ostavljajući za sobom dva ranca i svoje oružje. Osumnjičeni, identifikovan kao Rajan Raut, 58, uhapšen je oko 40 minuta kasnije.

Tramp, republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra, nije povrijeđen, ali je incident pokrenuo nova pitanja mogućim propustima Tajne službe i o tome kako je naoružani osumnjičeni mogao da mu se približi, samo dva mjeseca nakon što je drugi napadač pucao na republikanca tokom mitinga 13. jula u Pensilvaniji, i ranio ga u uho.

Prema saveznom krivičnom izvještaju, mobilni telefonski zapisi pokazuju da je Raut čekao u zasjedi u blizini golf terena bivšeg predsjednika na Floridi skoro 12 sati prije nego što su ga vlasti uočile.

Rajan Raut
foto: REUTERS

U izvještaju se takođe navodi da je Raut prethodno osuđivan u dva navrata, oba puta u Sjevernoj Karolini. On je 2002. osuđen za posjedovanje oružja za masovno ubijanje i razaranje i presudu iz 2010. godine za posjedovanje ukradenih robe.

Tramp je okrivio Bajdena i Harisovu za pokušaj atentata, tvrdeći da je osumnjičeni napadač djelovao u skladu sa “veoma zapaljivom retorikom” demokrata, mada vlasti još nisu pružile dokaze o bilo kakvom motivu.

“Zbog njihove retorike ja sam na meti napada, dok sam ja zapravo taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji je uništavaju zemlju - i iznutra i spolja”, rekao je Tramp za televiziju Foks.

Tajna služba, koja štiti američke predsjednike, predsjedničke kandidate i druge ugledne zvaničnike, našla se pod lupom nakon prethodnog pokušaja atentata na Trampa, zbog čega je bivša direktorka Kimberli Čitl podnijela ostavku. Služba je pojačala Trampovo obezbjeđenje nakon napada 13. jula, u kojem su agenti ubili napadača.

Tajnoj službi je “potrebno više pomoći”, uključujući moguće dodatno osoblje, rekao je juče predsjednik Džo Bajden komentarišući pokušaj napada na Trampa i dodao: “Hvala Bogu, predsjednik je dobro”.

Vršilac dužnosti direktora Tajne službe, Ronald Rou, juče je, prema pisanju medija, otputovao na Floridu. Rou, koji je preuzeo dužnost nakon ostavke Čitl, rekao je Kongresu 30. jula da ga je “sramota” zbog bezbjednosnih propusta u prethodnom napadu.

Trampova demokratska protivnica, potpredsjednica Kamala Haris, povodom pokušaja napada u nedjelju objavila je na mreži X da “nasilju nema mjesta u Americi”.

Raut je, kako prenose mediji, bio čvrsti pristalica Ukrajine i putovao je tamo nakon ruske invazije 2022, pokušavajući da regrutuje strane borce. Profili na X-u, Fejsbuku i Linkedinu pod njegovim imenom sadržali su poruke podrške Ukrajini kao i izjave u kojima je Tramp opisan kao prijetnja američkoj demokratiji.

Rajan raut na skupu u Kijevu 3. maja 2022.
Rajan raut na skupu u Kijevu 3. maja 2022.foto: REUTERS

Ilon Mask, milijarder i vlasnik mreže X, objavio je i zatim obrisao poruku na društvenoj mreži u nedjelju, u kojoj se pita zašto niko nije pokušao da izvrši atentat na Bajdena ili Kamalu Haris. U naknadnoj objavi juče, Mask, koji je podržao Trampa, rekao je da se šalio.

Kreml je juče saopštio da su navodne ukrajinski veze osumnjičenog za pokušaj atentata na Trampa pokazale da “igranje sa vatrom” ima posjledice. “Nije na nama da razmišljamo, tu su američke obavještajne službe koje treba da razmišljaju. U svakom slučaju, igranje sa vatrom ima svoje posljedice”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentaršići pokušasj atentata na bivšeg predsjednika SAD. Na pitanje da li pokušaj atentata može da dovede do destabilizacije SAD, Peskov je kazao da se to ne tiče Rusije, mada Rusija prati situaciju. “Vidimo koliko je situacija tamo napeta, uključujući između političkih konkurenata”, rekao je Peskov. “Politička borba se eskalira, i koriste se različite metode”.

Trampu podrška od evropskih prijatelja

Evropski prijatelji Donalda Trampa izrazili su solidarnost sa bivšim američkim predsjednikom nakon drugog pokušaja atentata. "Jasno je da je život predsjednika Trampa u opasnosti, sve do njegove pobjede. Molimo se za vas, gospodine predsjedniče!", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Potpuna podrška Donaldu Trampu nakon još jednog pokušaja atentata. Suđenja, nasilje, fanatici i komunisti nas neće zaustaviti. Naprijed sa uzdignutom glavom!", rekao je italijanski desničarski potpredsjednik vlade Mateo Salvini.

"Ponovo! Ovaj put je ubica sa automatskom puškom čekao Trampa dok je igrao golf. Meci su ponovo promašili. Ovoga više ne smije biti u zapadnom svijetu", objavio je na mreži X Bjorn Hoke, jedan od lidera njemačke desničarske AfD.

Bonus video: