Meta uvodi posebne naloge za korisnike Instagrama mlađe od 18 godina

Meta navodi da će novi nalozi za tinejdžere biti uvedeni za nove korisnike Instagrama, a vremenom će se proširiti i na postojeće naloge koje drže tinejdžeri

3554 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija Meta planira da uvede novu kategoriju "teen accounts" (nalozi za tinejdžere) za korisnike Instagrama mlađe od 18 godina, kako bi roditelji imali veću kontrolu nad njihovim aktivnostima, uključujući mogućnost da blokiraju djecu da koriste aplikaciju noću.

Ova najava dolazi nedjelju dana nakon što je australijska vlada predložila ograničavanje pristupa djeci takvim platformama. Meta navodi da će novi nalozi za tinejdžere biti uvedeni za nove korisnike Instagrama, a vremenom će se proširiti i na postojeće naloge koje drže tinejdžeri, prenosi Gardijan.

Promjene u okviru postavke za "teen account" uključuju mogućnost roditelja da postave dnevne vremenske limite za korišćenje aplikacije, zabrane korišćenje Instagrama u određeno vrijeme, pregledaju naloge sa kojima se njihovo dijete dopisuje i vide kategorije sadržaja koje gleda.

Tinejdžerima koji se prijavljuju na Instagram već su postavljene na najstrože postavke privatnosti, što uključuje zabranu odraslima da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate i isključivanje notifikacija noću. Međutim, prema novoj funkciji "teen accounta", korisnici mlađi od 16 godina će sada morati da imaju roditeljsko odobrenje da promijene te postavke, dok će korisnici u dobu od 16 do 18 godina, koji su automatski prebačeni na nove postavke, moći samostalno da ih mijenjaju. Kada korisnik mlađi od 16 godina pokuša da promijeni postavke, roditeljski nadzor će omogućiti odraslima da postave nove vremenske limite, zabrane pristup noću i vide sa kim njihovo dijete razmjenjuje poruke.

Za razliku od drugih nedavnih poteza kompanije, uključujući mogućnost da korisnici iz EU isključe upotrebu njihovih podataka za obučavanje AI modela, ali ne i korisnici u Australiji, Metina nova inicijativa je globalna i odnosi se na SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Antigone Dejvis, direktorica globalne bezbjednosti u Meti, izjavila je da su odluku o uvođenju "teen accounta" motivisali roditelji, a ne zakonodavni ili vladinim predlozi.

"Roditelji širom svijeta razmišljaju o ovim pitanjima. Tehnologija je danas sveprisutna, a roditelji o tome razmišljaju. Sa stanovišta bezbjednosti mladih, najviše smisla ima razmatrati ove stvari globalno i adresirati brige roditelja na globalnom nivou", rekla je Dejvis za Gardijan Australija.

Dejvis nije isključila mogućnost uvođenja sličnih promjena na Facebooku u budućnosti, ali je rekla da će kompanija ispitati koje mjere imaju smisla za različite aplikacije.

Do ovih promjena dolazi nakon što je Nik Kleg, visoki izvršni direktor Instagrama, izjavio da roditelji ne koriste funkcije roditeljskog nadzora.

"Jedna od stvari koju primjećujemo... je da čak i kada izgradimo ove kontrole, roditelji ih ne koriste", rekao je Kleg prošle nedjelje.

Bonus video: