Izvještaj UN-a: Vojska Mjanmara intenzivirala ubistva i hapšenja civila

Vojska je došla na vlast u februaru 2021. nakon što je svrgnula izabranu civilnu vladu Aung San Su Kuj i pokrenula ulične proteste širom zemlje koje je nasilno ugušila

4080 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Mjanmara, Foto: REUTERS
Detalj iz Mjanmara, Foto: REUTERS

Vojna vlada Mjanmara povećala je broj ubistava i hapšenja u naporima da ućutka protivnike i regrutuje vojnike u eskalirajućem sukobu sa desetinama hiljada pritvorenih od puča 2021, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Vojska je došla na vlast u februaru 2021. nakon što je svrgnula izabranu civilnu vladu Aung San Su Kuj i pokrenula ulične proteste širom zemlje koje je nasilno ugušila.

Protestni pokret je od tada prerastao u rastuću oružanu pobunu, a borbe su se rasplamsale na više frontova, što je vlasti navelo da u februaru uvedu regrutaciju.

U izvještaju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volkera Turka, koji se dijelom zasniva na daljinskim intervjuima sa stotinama žrtava i svjedoka pošto je istražiteljima zabranjen pristup, navodi se da je od puča vojska ubila 5.350 civila.

Od toga, 2.414 je umrlo u periodu obuhvaćenom izvještajem UN između aprila 2023. i juna 2024. godine, sa stotinama ubijenih u vazdušnim i artiljerijskim napadima, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodni period izvještavanja.

Izvještaj je otkrio razmjere pritvora širom zemlje, sa skoro 27.400 osoba uhapšenih od puča, uključujući više od 9.000 u poslednjem izveštajnom periodu. Smatra se da su mnogi u centrima za vojnu obuku.

Među onima koje su vlasti zaplijenile su djeca, navodi se u izvještaju, koja su odvedena kada roditelji nisu mogli da budu locirani "kao oblik kazne za političku opoziciju".

Izvještaj detaljno opisuje slučajeve zlostavljanja pritvorenika koji predstavljaju torturu, kao što je vešanje sa plafona bez hrane ili vode, upotreba zmija i insekata za izazivanje straha i batine bambusovim štapovima i lancima za motocikle.

Portparol kancelarije UN za prava Liz Trosel rekla je na brifingu za novinare da su najmanje 1.853 osobe umrle u pritvoru od puča, uključujući 88 djece.

"Za mnoge od ovih osoba je potvrđeno da umiru nakon što su bili podvrgnuti nasilnom ispitivanju, drugom zlostavljanju u pritvoru ili uskraćivanju pristupa adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti", rekla je ona.

Bonus video: