Pejdžeri članova Hezbolaha bili programirani da eksplodiraju

Proiranski Hezbolah je optužio Izrael, a ta zemlja nije ništa komentarisala

9522 pregleda 2 komentar(a)
Ambulantno vozilo u Libanu, Foto: Reuters
Ambulantno vozilo u Libanu, Foto: Reuters

Stotine pejdžera pripadnika Hezbolaha koji su eksplodirali u Libanu u utorak bili su unaprijed programirani da se to desi, izjavio je danas jedan libanski zvaničnik za Frans pres.

Libanske vlasti su otvorile istragu u simultane eksplozije pejdžera članova Hezbolaha, u kojima je ubijeno 12, a ranjeno gotovo 2.800 ljudi, po podacima vlasti.

Proiranski Hezbolah je optužio Izrael, a ta zemlja nije ništa komentarisala.

Preliminarni rezultati istrage su pokazali da su "uređaji bili unaprijed programirani da eksplodiraju i sadržali su eksplozivne materijale postavljene pored baterije", rekao je anonimni zvaničnik.

Isti izvor je objasnio da je malo vjerovatno da su se litijumske baterije u uređajima zagrijale i eksplodirale, kako su neki rekli.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je Frans presu u utorak da su "pejdžeri koji su eksplodirali bili dio nedavno uvezene pošiljke", a da se čini da su hakovani tamo gdje su proizvedeni.

Danas je devet ljudi ubijeno i više od 300 ranjeno u novom talasu eksplozija komunikacionih uređaja, ovog puta voki - tokija članova Hezbolaha.

Njujork tajms je pozivajući se na američke i druge zvaničnike objavio da su izraelske obavještajne službe uspjele da presretnu pejdžere prije nego što su stigli u Liban i sakriju male količine eksploziva i detonator kraj bateruje.

Više od 3.000 pejdžera većinom modela AR926 je naručio Hezbolah od tajvanske kompanije Gold Apolo, rekli su ti izvori.

Gold Apolo je danas saopštio da su pejdžeri koji imaju oznaku te firme proizvedeni i da ih je prodao njegov mađarski partner BAC.

Bonus video: