Pjongjang testirao balističku raketu sa velikom bojevom glavom

„Vojna i politička situacija u regionu ukazuje da rad na jačanju vojnog kapaciteta samoodbrane treba da bude prioritet“, rekao je Kim

1481 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja objavila je da je ispalila stratešku krstareću raketu kao i taktičku balističku raketu koja može da prenosi "super veliku" bojevu glavu.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un vodio je prije nekoliko dana „probna ispaljivanja“ koja su se odnosila na „novu taktičku balističku raketu Hvasnogfo-11-Da-4.5 i poboljšanu stratešku krstareću raketu, javila je sjevernokorejska zvanična agencija KCNA.

d
foto: Reuters

Sjevernokorejske vlasti, koje imaju nuklearno oružje, izvršile su desetine ispaljivanja raketa ove godine.

Prema navodima stručnjaka, to bi moglo da ima veze sa pretpostavkom da Sjeverna Koreja šalje municiju i rakete Moskvi za rat u Ukrajini.

d
foto: Reuters

Zapad optužuje Pjongjang da isporučuje oružje Rusiji, što Pjongjang demantuje.

„Taktička balistička raketa novog tipa bila je opremljena super velikom konvencionalnom bojevom glavom od četiri i po tone u skladu sa njenim dizajnom“, dodala je sjevernokorejska agencija.

Južnokorejska vojska je opisala ispaljivanja izvršena u srijedu kao salvo balističkih raketa kratkog dometa, koje su prešle oko 400 kilometara.

KCNA je danas dodala da je lansiranje raketa imalo za cilj da se provjeri preciznost udara na srednjoj daljini od 320 kilometara i eksplozivna moć super vellike bojeve glave.

Ta proba bila je potrebna zbog „bezbjednosti države“, rekao je sjevernokorejski lider Kim Džong Un, kako prenosi KCNA.

„Vojna i politička situacija u regionu ukazuje da rad na jačanju vojnog kapaciteta samoodbrane treba da bude prioritet“, dodao je Kim.

Bonus video: