Rano glasanje na predsjedničkim izborima počelo u tri američke države

Državni i lokalni birački zvaničnici iz cijele zemlje prošle nedjelje upozorili su da problemi sa isporukom pošte prijete da liše glasanja glasača, i rekli su da nisu otklonjeni stalni nedostaci

2405 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rano glasanje na predsjedničkim izborima u Americi počelo je danas u Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji, čime je započet šestonedjeljni proces koji će se završiti 5. novembra.

Do sredine oktobra uslijediće glasanje u još desetak saveznih država.

"Kada bih sada mogao da mahnem čarobnim štapićem, poželeo bih dvije stvari, između sada i 5. novembra želim da vidim visok odziv i malo drame", rekao je državni sekretar Minesote Stiv Sajmon.

Direktor za izbore okruga Ferfaks u Virdžiniji Erik Spajser rekao je da je otprilike trećina lokalnih birača izašla na birališta na dan izbora tokom predsjedničkih izbora 2020, dok su ostali glasali poštom ili ranije.

On je dodao da očekuje da će ovogodišni predsjednički izbori izazvati veliku izlaznost u Virdžiniji.

U Južnoj Dakoti, najviši izborni zvaničnik u okrugu Minehaha prognozira konačnu izlaznost od 80 odsto. Prostor za prijevremeno glasanje postavljen je u zgradi okružne administracije u Sijuks Folsu.

Okružni revizor Lea Anderson rekla je da će predsjednički izbori, kao i nekoliko referenduma, pogotovu oni koji se bave zaštitom abortusa i legalizovanjem marihuane privući birače.

Mnogi birači koji su ranije glasali mogli bi se sada odlučiti za rano lično glasanje umjesto glasanja u odsustvu putem pošte kako bi bili sigurni da će njihovi glasovi biti prebrojani, s obzirom na velike probleme sa američkom poštanskom službom.

Državni i lokalni birački zvaničnici iz cijele zemlje prošle nedjelje upozorili su da problemi sa isporukom pošte prijete da liše glasanja glasača, i rekli su da nisu otklonjeni stalni nedostaci.

Bonus video: