Izrael pokrenuo istragu: Vojnici snimljeni kako sa krova bacaju tijela Palestinaca

Kako prenosi BBC, situacija je zabilježena u Kabatiji u blizini Dženina i na jednom od snimaka vidi se kako izraelski vojni buldožer podiže i uklanja tijela

6172 pregleda 6 komentar(a)
Izraelski vojnici bacaju tijela Palestinaca, Foto: Reuters
Izraelski vojnici bacaju tijela Palestinaca, Foto: Reuters

Vojska Izraela pokrenula je istragu nakon što su njeni vojnici snimljeni kako bacaju tijela trojice mrtvih Palestinaca sa krova tokom racije na Zapadnoj obali.

Kako prenosi BBC, situacija je zabilježena u Kabatiji u blizini Dženina i na jednom od snimaka vidi se kako izraelski vojni buldožer podiže i uklanja tijela.

"Ovo je ozbiljan incident koji nije u skladu sa našim vrijednostima i očekivanjima od naših vojnika", saopštile su 20. septembra Izraelske odbrambene snage (IDF).

Lokalni palestinski zvaničnici saopštili su da su izraelske snage 19. septembra ubile najmanje sedam ljudi u Kabatiji.

IDF je saopštio da je u Kabatiji izveo protivterorističku operaciju tokom koje su četiri militanata ubijena u razmjeni vatre, kao i da su a trojica ubijena nakon napada dronom na automobil.

Novinar iz Kabatije rekao je za BBC da su u četvrtak ujutro izraelske trupe opkolile zgradu u tom gradu i da su snajperisti pucali na četvoricu muškaraca koji su pobjegli na krov. Dodao je da je po stišavanju borbi u gradu vidio da se izraelski vojnici penju na krov i spuštaju tijela koja su zatim utovarena u buldožer.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan od ubijenih u antiterorističkoj akciji u Kabatiji Šadi Zakarneh koji je, kako je navela, odgovoran za napade u sjevernoj oblasti Zapadne obale.

Po međunarodnom pravu, vojnici su obavezni da obezbijede da se prema tijelima boraca postupa sa poštovanjem.

Palestinsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da se radi o "zločinu koji je razotkrio brutalnost izraelske vojske".

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi opisao je snimak kao duboko uznemirujući.

"Ako se dokaže da je autentičan, jasno bi predstavljao odvratno i stravično ponašanje profesionalnih vojnika", rekao je Kirbi.

Po podacima palestinskog ministarstva zdravlja, više od 41.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od napada na Izrael 7. oktobra koji je Izveo Hamas a koji Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Bonus video: