Amazon, Tesla i Meta među vodećim svjetskim kompanijama koje podrivaju demokratiju

Prema izvještaju Međunarodne konfederacije sindikata, ove kompanije su suzbijale sindikalno organizovanje radnika, nisu poštovale ljudska prava, finansirale su ili bile platforma za desničare, lobirale protiv ekoloških regulativa...

3995 pregleda 0 komentar(a)
Lično se suprotstavljao sindikatima i demokratiji: Ilon Mask, Foto: Reuters
Lično se suprotstavljao sindikatima i demokratiji: Ilon Mask, Foto: Reuters

Neke od najvećih svjetskih kompanija optužene su za podrivanje demokratije širom svijeta finansiranjem krajnje desničarskih političkih pokreta, doprinosom klimatskoj krizi, te kršenjem sindikalnih i ljudskih prava, navodi se u izvještaju Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), objavljenom u ponedjeljak.

Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard i Glencore su kompanije navedene u izvještaju, prenosi Gardijan. Lobistički ogranci ovih firmi pokušavaju da utiču na globalnu politiku tokom Samita budućnosti Ujedinjenih nacija, koji će se održati u Njujorku 22. i 23. septembra.

U vezi s Amazonom, izvještaj naglašava veličinu kompanije i njenu ulogu kao petog najvećeg poslodavca na svijetu i najvećeg prodavca na internetu, kao i pružaoca usluga obrade podataka u oblaku, što ima ogroman uticaj na industrije i zajednice u kojima posluje.

"Kompanija je postala ozloglašena zbog suzbijanja sindikalnog organizovanja i niskih plata na više kontinenata, monopola u e-trgovini, ogromnih emisija ugljenika kroz svoje AWS podatkovne centre, izbjegavanja plaćanja poreza i lobiranja na nacionalnom i međunarodnom nivou“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj spominje visoke stope povreda zaposlenih u Amazonu u SAD-u, osporavanje ustavnosti Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) u SAD-u, napore kompanije u Kanadi da ukine zakon o radu, zabranu lobista Amazona u Evropskom parlamentu zbog odbijanja da prisustvuju saslušanjima o kršenju prava radnika, te odbijanje pregovora sa sindikatima u Njemačkoj. Amazon je takođe finansirao napore krajnje desničarskih političkih grupa da podrivaju prava žena i antimonopolske zakone, a njegova maloprodajna web stranica koristile su hejt grupe za prikupljanje sredstava i prodaju proizvoda.

U vezi s Teslom, izvještaj navodi protivljenje sindikalnom organizovanju u SAD-u, Njemačkoj i Švedskoj, kršenja ljudskih prava unutar lanca snabdijevanja, kao i lično suprotstavljanje Ilona Maska sindikatima i demokratiji, izazovivanje NLRB-a u SAD-u, te njegovu podršku političkim liderima Donaldu Trampu, Havieru Mileiju u Argentini i Narendri Modiju u Indiji.

Izvještaj kritikuje Metu, najveću društvenu mrežu na svijetu, zbog njene ogromne uloge u omogućavanju i širenju krajnje desničarske propagande i pokreta koji koriste njene platforme za okupljanje članova i pridobijanje podrške u SAD-u i inostranstvu. Takođe, spominje se odmazda kompanije zbog regulatornih mjera u Kanadi i skup lobističkih aktivnosti protiv zakona o zaštiti privatnosti podataka.

Glencore, najveća rudarska kompanija na svijetu po prihodima, navedena je u izvještaju zbog finansiranja kampanja širom svijeta protiv autohtonih zajednica i aktivista.

Blackstone, privatna investiciona firma koju vodi milijarder Stiven Švarcman, pristalica Donalda Trampa, kritikovana je zbog finansiranja krajnje desničarskih političkih pokreta, ulaganja u projekte fosilnog goriva i deforestaciju Amazona.

"Mreža Blackstone-a potrošila je desetine miliona dolara podržavajući političare i političke snage koje obećavaju da će spriječiti ili ukinuti propise koji bi ih mogli pozvati na odgovornost", navodi se u izvještaju.

Protest radnika Amazona
Protest radnika Amazonafoto: Reuters

Grupa Vanguard takođe je uključena zbog svoje uloge u finansiranju nekih od najantidemokratskijih korporacija na svijetu. ExxonMobil je kritikovan zbog finansiranja istraživanja koja negiraju klimatske promjene i agresivnog lobiranja protiv ekoloških regulativa.

Čak i u "stabilnim demokratijama", zahtjevi radnika "gušeni su korporativnim lobističkim operacijama, bilo u kreiranju politika ili samim izborima", rekao je Tod Brogan, direktor kampanja i organizovanja u ITUC-u.

"Ovo je pitanje moći, ko je ima i ko određuje agendu. Kao sindikalci, znamo da, ukoliko nismo organizovani, poslodavac određuje agendu na radnom mjestu, a kao građani svojih zemalja, znamo da, ako nismo organizovani i ne zahtijevamo vlade koje su odgovorne prema ljudima, korporativna moć će određivati agendu.

Oni igraju dugoročnu igru, i to je igra preusmjeravanja moći od demokratije na svakom nivou ka sistemu u kojem ih ne zanima uticaj na radnike - već samo maksimizacija njihovog uticaja, eksploatacije i profita", dodao je Brogan.

"Sada je vrijeme za međunarodne i multisektorske strategije, jer se u mnogim slučajevima radi o multinacionalnim kompanijama koje su moćnije od država i nemaju nikakvu demokratsku odgovornost, osim organizovanim radnicima", istakao je on.

ITUC uključuje sindikalne organizacije iz 169 nacija i teritorija širom svijeta, koje predstavljaju 191 milion radnika, uključujući AFL-CIO, najveću federaciju sindikata u SAD-u, i Kongres sindikata u Velikoj Britaniji.

S obzirom na to da 4 milijarde ljudi širom svijeta treba da učestvuje na izborima 2024. godine, federacija se zalaže za međunarodni obavezujući sporazum koji radi na tome da se transnacionalne korporacije pozovu na odgovornost prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

Bonus video: