UN: Zvjerstva u Gazi moraju prestati

Čelnici agencija svjetske organizacije traže da se omogući pružanje pomoći građanima razorene enklave

5764 pregleda 4 komentar(a)
Ožalošćeni pored tijela Palestinaca ubijenih u  izraelskim napadima u Deir al Balahu u centru Gaze, Foto: Rojters
Ožalošćeni pored tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima u Deir al Balahu u centru Gaze, Foto: Rojters

Vodeći zvaničnici Ujedinjenih nacija su juče zatražili “okončanje užasne ljudske patnje i humanitarne katastrofe” u pojasu Gaze.

“Ova zvjerstva moraju prestati”, navodi se u saopštenju koje su potpisali čelnici agencija UN, uključujući UNICEF i Svjetski program za hranu, zajedno s drugim humanitarnim grupama, prenio je Rojters.

“Humanitarci moraju imati siguran i nesmetan pristup onima kojima je pomoć potrebna. Ne možemo obavljati svoj posao suočeni s ogromnim potrebama i stalnim nasiljem”, kazali su.

UN se dugo žali na prepreke u dostavljanju pomoći u Gazu tokom rata i njenoj distribuciji usred “potpunog bezvlašća” u razorenoj palestinskoj enklavi. Poginulo je gotovo 300 humanitarnih radnika, od kojih je više od dvije trećine radilo za UN.

“Rizik od gladi i dalje postoji, pri čemu je hitno potrebna pomoć u hrani i sredstvima za život za svih 2,1 miliona stanovnika, dok je pristup humanitarnoj pomoći ograničen”, rekli su zvaničnici UN i dodali da je zdravstvena zaštita devastirana.

Od početka rata u Gazi između Izraela i Hamasa prije skoro godinu, ubijeno je više od 41.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, koje ne prave razliku između boraca i civila.

Izraelska vojska tvrdi da preduzima korake kako bi smanjila rizik od štete za civile i da barem trećinu palestinskih žrtava čine borci. On optužuje Hamas da palestinske civile koristi kao ljudski štit, što militantna palestinska grupa negira.

Bonus video: