Rojters: U izraleskom vazdušnom napadu na Bejrut ubijen visoki komandant Hezbolaha

Rojters navodi da je napad zadao još jedan udarac Hezbolahu nakon niza neuspjeha u rukama Izraela tokom protekle nedjelje, te da je Izrael kasnije rekao da izvodi "opsežne udare" na ciljeve Hezbolaha

5979 pregleda 0 komentar(a)
Detalj nakon napada na Bejrut, Foto: Reuters
Detalj nakon napada na Bejrut, Foto: Reuters

U današnjem izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut, ubijen je visoki komandant pokreta Hezbolah, pošto su prekogranični raketni napadi obje strane povećali strah od totalnog rata na Bliskom istoku, prenosi agencija Rojters.

Izraelska vojska saopštila je da je u vazdušnom napadu na libansku prijestonicu ubijen Ibrahim Kubaisi, za koga se navodi da je bio komandant raketnih snaga Hezbolaha.

Dva bezbjednosna izvora u Libanu opisali su ga kao vodeću ličnost u raketnom odjeljenju Hezbolaha, grupe koju podržava Iran.

Rojters navodi da je napad zadao još jedan udarac Hezbolahu nakon niza neuspjeha u rukama Izraela tokom protekle nedjelje, te da je Izrael kasnije rekao da izvodi "opsežne udare" na ciljeve Hezbolaha.

Pritisak na Hezbolah povećao je strahove da će skoro godinu dana sukoba eksplodirati i destabilizovati Bliski istok na kojem se proizvoda nafta, dok u Gazi već bjesni rat između pokreta Hamas i Izraela.

Izrael pomjera svoj fokus sa Gaze na sjevernu granicu, gdje Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške Hamasu, koji takođe podržava Iran.

Izraelska vlada je kao ratni prioritet postavila obezbjeđenje svoje sjeverne granice i omogućavanje povratka raseljenih stanovnika, čime je postavljena osnova za dugi sukob, dok je Hezbolah obećao da se neće povući sve dok se ne postigne prekid vatre u Gazi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael nastaviti da gađa ciljeve Hezbolaha i pozvao građane Libana da pobjegnu iz stiska lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

"Svako ko ima projektil u dnevnoj sobi i raketu u svojoj garaži neće imati dom", rekao je Netanjahu u vojnoj bazi na nepoznatoj lokaciji nakon što je vojska saopštila da je pronašla municiju u domovima ljudi.

"Naš rat nije sa vama, naš rat je sa Hezbolahom. Nasralah vas vodi na ivicu ponora... Oslobodite se Nasralahovog stiska, za svoje dobro", kazao je on.

Izrael je optužio Hezbolah da krije svoje oružje po kućama i selima u Libanu, što libanska grupa negira.

Bonus video: