Bajden o Bliskom istoku: Sveopšti rat je moguć, postoji mogućnost da se region vrati sa ivice

Američki lider je ponovio važnost pronalaženja rješenja po modelu dvije države u sukobu Izraela i Palestinaca, ocijenivši da je put još otvoren da se to postigne

6080 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio je danas da je sveopšti rat na Bliskom istoku moguć, ali da još uvijek postoji i mogućnost da se region vrati nazad sa ivice eskalirajućeg sukoba.

"Sveopšti rat je moguć, ali ja mislim da takođe postoji mogućnost, mi smo još uvijek u igri da postignemo rješenje koje bi moglo u osnovi da izmijeni cio region", rekao je Bajden u emisiji Američke radiodifuzne kompanije (ABC).

Za to vrijeme jačaju napetosti između Izraela i libanskog Hezbolaha, a američki zvaničnici govore o zastoju razgovora o prekidu vatre u ratu sa palestinskim Hamasom i oslobađanju talaca iz Gaze.

Američki lider je ponovio važnost pronalaženja rješenja po modelu dvije države u sukobu Izraela i Palestinaca, ocijenivši da je put još otvoren da se to postigne.

"Postoji način da se to uradi i oni imaju mogućnost, ne bih želio da pretjerujem, ali mogućnost, ako možemo da se pozabavimo prekidom vatre u Libanu, da se može preći na bavljenje Zapadnom obalom, ali takođe imamo Gazu da se njome bavimo", rekao je Bajden i ponovio da je to moguće, kao i da on koristi svaki djelić svoje energije da sa svojim timom to postigne.

"Postoji želja da se vidi promjena u regionu", zaključio je predsjednik SAD.

Bonus video: