Bajden šalje KIjevu rakete srednjeg dometa

Predsjednik SAD najavio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od osam miliona dolara

10941 pregleda 33 reakcija 21 komentar(a)
Zelenski juče u Kapitolu, Foto: Rojters
Zelenski juče u Kapitolu, Foto: Rojters

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je juče više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini kako bi pomogao Kijevu da “dobije rat” protiv Rusije, koristeći posjetu predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi značajnu podršku Kijevu.

Pomoć uključuje prvu isporuku precizno navođene bombe “joint standoff weapon”, sa dometom do 130 km (81 milju). Ova raketa srednjeg dometa predstavlja značajno unapređenje oružja koje Ukrajina koristi za udare na ruske snage, omogućavajući Ukrajincima da djeluju s bezbjednijih udaljenosti.

Bomba, sposobna da pogađa ciljeve s visokim nivoom preciznosti, biće ispuštana iz borbenih aviona. Ostaje nepoznanica da li će Vašington dozvoliti Ukrajini da koristi američke rakete za udare dublje na teritoriji Rusije.

Podrška Ukrajini, koju je Rusija napala u februaru 2022. godine, glavni je prioritet SAD, naveo je Bajden u saopštenju. “Zbog toga, danas, objavljujem rast bezbjednosne pomoći za Ukrajinu i seriju dodatnih akcija za pomoć Ukrajini da pobijedi u ovom ratu”, kazao je Bajden, koji u januaru napušta funkciju.

Džo Bajden
foto: REUTERS

Veći dio nove pomoći, oko 5,5 milijardi dolara, biće raspoređen prije kraja fiskalne godine u SAD u ponedjeljak. Ostale 2,4 milijarde će biti raspoređene u okviru Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koja omogućava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija umjesto da ga povlači iz američkih zaliha.

Bajden je izjavio da će Ministarstvo odbrane obnoviti i obezbijediti Ukrajini dodatnu bateriju protivvazdušnog sistema Patriot, kao i još raketa Patriot. Takođe je naložio Pentagonu da proširi obuku za ukrajinske pilote F-16, uključujući podršku u obuci dodatnih 18 pilota sljedeće godine.

Zelenski je zahvalio Bajdenu i Kongresu SAD-a na novom paketu vojne pomoći, rekavši da će Ukrajina koristiti tu pomoć “na najučinkovitiji i najtransparentniji način.”

Odbrana Ukrajine u velikoj meri ima dvostranačku podršku u SAD-u, ali nije jasno koliko će republikanaca odvojiti vrijeme da se sastanu sa Zelenskim usljed rastućih kritika na račun njegove vlade od strane lidera partije, uključujući Donalda Trampa, republikanskog predsjedničkog kandidata.

Tramp je kritikovao ukrajinskog predsjednika tokom svoje kampanje za izbore 5. novembra i, bar za sada, odbio je zahtjev Zelenskog za sastanak. Bivši predsjednik je u srijedu oštro kritikovao Zelenskog tokom kampanje u Sjevernoj Karolini, rekavši: “Nastavljamo da dajemo milijarde dolara čovjeku koji odbija da postigne dogovor, Zelenskom.”

Tramp je takođe okrivio Bajdena i potpredsjednicu Kamalu Haris za to što su dozvolili rusku invaziju.

Mnogi republikanci u Kongresu bili su bijesni zbog posjete Zelenskog fabrici municije u Skrantonu u Pensilvaniji u nedjelju, gde je Bajden odrastao. Odbor za nadzor Predstavničkog doma, kojim upravljaju republikanci, pokrenuo je istragu o putovanju Zelenskog.

Bonus video: