UNHCR: Humanitarna katastrofa u Libanu

"Bijesni smo i duboko pogođeni i zbog ubistva dva voljena člana UNHCR-a i jednog člana njihovih porodica u Libanu", kazala je portparolka UNHCR-a Šabija Mantu

2013 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Bejruta, Foto: REUTERS
Detalj iz Bejruta, Foto: REUTERS

Liban je jedno od najvećih operativnih područja Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR). Prva kancelarija u zemlji otvorena je još 1964. Od tada ova UN-organizacija pruža podršku lokalnom stanovništvu, izbjeglicama i osobama bez državljanstva.

Od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. i eskalacije sukoba, prema podacima UNHCR-a, u Libanu je do napada posljednjih dana, poginulo najmanje 1540 ljudi, među kojima je više od 100 Sirijaca. Samo tokom prvog velikog izraelskog vazdušnog napada 23. septembra ubijeno je više od 500 ljudi.

U intervjuu za DW, portparolka UNHCR-a Šabija Mantu opisuje eskalaciju sukoba, nedostatak zaštite civilnog stanovništva, kao i unutrašnje raseljavanje u Libanu.

DW: Kakva je situacija poslije posljednjih izraelskih vazdušnih napada u Libanu?

Šabija Mantu: Događaji posljednja tri dana označavaju najteže napade na Liban od 2006. Ivo Frejsen, predstavnik UNHCR-a u Libanu, govori o „humanitarnoj katastrofi".

Bombardovanje je dovelo do stotine civilnih žrtava. Ubijena su i dva saradnika UNHCR-a. Bijesni smo i duboko pogođeni i zbog ubistva dva voljena člana UNHCR-a i jednog člana njihovih porodica u Libanu.

Civilno stanovništvo ima pravo na zaštitu čak i tokom ratnih operacija. Ovo pravo mora biti osigurano. Zajedno s generalnim sekretarom UN, Guterešom, pozivamo na hitnu deeskalaciju i zahtjevamo od svih strana da zaštite civile, uključujući i radnike humanitarnih organizacija, u skladu s obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

DW: Šta UNHCR radi za civilno stanovništvo, izbjeglice i unutrašnje raseljene osobe u zemlji?

Pomažemo raseljenim osobama širom zemlje i usko sarađujemo s vlastima i humanitarnim partnerima, posebno na jugu Libana. To uključuje pružanje osnovnih potrepština, podršku novoraseljenim osobama, saradnju s Ministarstvom zdravlja Libana i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) u nabavci trauma setova i medicinske opreme, povećanje broja bolnica podržanih od strane UNHCR-a na 42, kao i distribuciju i postavljanje ključnih potrepština kao što su dušeci, ćebad, setovi za kuvanje i druge osnovne stvari na jugu zemlje. Takođe se koordinira i novčana pomoć.

DW: Da li UNHCR pomaže Libanu u osnivanju novih izbjegličkih kampova u zemlji ili susjednom Jordanu?

Da. Dopunjujemo i podržavamo nacionalne napore u pomoći. Kada je riječ o pružanju skloništa, podržavamo libansku vladu, koja je organizovala privremena kolektivna skloništa za pogođeno stanovništvo.

DW: U Libanu žive milioni izbjeglica, većinom iz Sirije. Šta se dešava ako ne samo oni, već i veliki dio lokalnog stanovništva mora da pobjegne?

I libanski građani i izbjeglice, koji su velikodušno primljeni u zemlji, pate zbog napada. Hiljade Sirijaca i Libanaca bježi od nasilja u Libanu i prelazi granicu sa Sirijom. Izbjeglice, koje su pobjegle iz svojih domova u Liban, sada se suočavaju s novim raseljavanjem. Ova dvostruka raseljenost dodatno povećava njihovu ranjivost.

Detalj iz Bejruta
Detalj iz Bejrutafoto: REUTERS

Takođe ima žrtava među onima koji bježe - znamo za najmanje 231 ranjenog Sirijca (223 su poznata UNHCR-u - među njima 77 muškaraca, 72 žene i 82 djece). Više od 59 Sirijaca je ubijeno (46 ih je poznato UNHCR-u, među njima 26 muškaraca, 11 žena i 22 djece).

DW: Kako UNHCR podržava ljude koji bježe iz Libana u Siriju?

UNHCR je prisutan na četiri granična prelaza između Libana i Sirije zajedno sa Sirijskim arapskim Crvenim polumjesecom (SARC), pružajući pomoć onima koji tamo dolaze. UNHCR i SARC dopremaju vodu, madrace, ćebad i osnovne namirnice na granicu.

Na graničnim prelazima, koje je UNHCR prošle godine uspostavio u saradnji s WHO-om i SARC-om, novopridošli imaju prostor za odmor. Takođe im se pružaju informacije o uslugama dostupnim nakon prelaska, uključujući 100 zajedničkih centara koje finansira UNHCR širom zemlje.

DW: Da li UNHCR pruža podršku za raseljene osobe unutar Izraela?

Do sada izraelska vlada nije zatražila od UNHCR-a da izvrši procjenu potreba i/ili pruži pomoć za unutrašnje izbjeglice. Ako bi bilo službeno zatraženo, mi smo naravno spremni da sarađujemo s izraelskom vladom kako bismo procijenili potrebe i identifikovali specifična područja gdje je potrebna dodatna podrška.

Bonus video: