Ruski avion proletio blizu američkog kod Aljaske

U proteklim sedmicama, ruski avioni su u više navrata ulazili u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske, odmah do suverenog vazdušnog prostora SAD

5038 pregleda 6 komentar(a)
Ruski Su-35 proleće pored američkog aviona F-16, Foto: Reuters
Ruski Su-35 proleće pored američkog aviona F-16, Foto: Reuters

Vojni zvaničnici SAD objavili su novi video interakcije ruskog i američkog aviona u blizini Aljaske, 23. septembra.

Na snimku objavljenom u ponedjeljak, vidi se ruski borbeni avion Su-35 koji prilazi američkom F-16 i prolazi samo nekoliko metara od njega.

U proteklim sedmicama, ruski avioni su u više navrata ulazili u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske, odmah do suverenog vazdušnog prostora SAD.

Na primjer, osam ruskih vojnih aviona i četiri broda, uključujući dvije podmornice, prišli su nedavno Aljasci dok su Rusija i Kina izvodili zajedničke vježbe – ali nisu ušli u američki prostor.

Događaj je izazvao kritike vojnih američkih zvaničnika, kao i republikanskog američkog senatora sa Aljaske Dena Salivena.

"Postupak jednog ruskog Su-35 nije bio bezbjedan, bio je neprofesionalan i ugrozio je sve – to nije ono što biste vidjeli u profesionalnim ratnim snagama", rekao je general Gregori Giljo, komandant Sjevernoameričke komande vazdušne odbrane (NORAD) i Sjeverne komande SAD.

Republikanski senator Saliven izjavio je da je ovaj potez Rusije još jedan argument za pojačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i na Arktiku.

Asošijeted pres je tražio komentar od ruske ambasade, ali nije bilo odgovora.

Bonus video: