Galant: Hezbolah je organizacija bez glave

Izrael proširio kopnene operacije u Libanu, dok je militantna grupa prvi put nagovijestila da je otvorena za prekid vatre bez uslovljavanja primirjem u Gazi

20629 pregleda 0 komentar(a)
Joav Galant, Foto: REUTERS
Joav Galant, Foto: REUTERS

Izraelski ministar odbrane kazao je juče da izgleda da je čovjek koji je trebalo da naslijedi ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha “eliminisan” u još jednom žestokom udarcu za proiransku grupu u Libanu.

Ministar odbrane Joav Galant objavio je saopštenje o Hašemu Safijedinu dok je Izrael počeo nove kopnene operacije u jugozapadnom Libanu, a Hezbolah ostavio mogućnost za pregovore o prekidu vatre.

Uveliko se očekivalo da će Safijedin, visoki zvaničnik Hezbolaha, naslijediti Nasralaha. Safijedin se nije oglašavao javno od izraelskog vazdušnog napada krajem prošle nedjelje, ističe agencija Rojters.

Ruševine u južnom predgrađu Bejruta nakon izraelskog napada
Ruševine u južnom predgrađu Bejruta nakon izraelskog napadafoto: Rojters

“Hezbolah je organizacija bez glave. Nasralah je eliminisan, njegova zamjena je vjerovatno takođe eliminisana”, kazao je Galant oficirima u sjevernom komandnom centru izraelske vojske. “Nema nikog da donosi odluke, nikoga da djeluje”, kazao je on, bez navođenja više detalja.

Poput Nasralaha, Hašem Safijedin je sveštenik koji nosi crni turban, što označava njegovo porijeklo od islamskog proroka Muhameda. Njegova fizička sličnost sa Nasralahom, koji je predvodio libansku šiitsku grupu više od tri decenije, takođe ga je preporučila za glavnog favorita za nasljednika. On nije prisustvovao sastanku u južnom predgrađu Bejruta 27. septembra kada je u izraelskom napadu ubijen Nasralah.

Međutim, on je bio glavna meta Izraela, kao uticajan lider i potencijalni nasljednik. Kao šef izvršnog savjeta Hezbolaha, nadgledao je političke poslove grupe, a takođe je bio i član Savjeta za džihad, koji upravlja vojnim operacijama.

U televizijskom obraćanju emitovanom prije objavljivanja snimka sa Galantovim saopštenjem, zamjenik lidera Hezbolaha Naim Kasem kazao je da on podržava napore za postizanje primirja i prvi put nije pomenuo kraj rata u Gazi kao preduslov za prekid borbe na granici Libana i Izraela.

Kasem je kazao da Hezbolah podržava napore predsjednika parlamenta Nabiha Berija, saveznika Hezbolaha, za postizanje prekida vatre. “Podržavamo političku aktivnosti Berija u cilju primirja”, kazao je Kasim u polusatnom obraćanju.

Ostaje nejasno da li to ukazuje na promjenu stava, nakon godinu dana tokom koje je grupa tvrdila da se bori u znak podrške Palestincima u Gazi i da neće prestati dok tamo ne bude postignuto primirje, ističe Rojters.

Obraćajući se sa nepoznate lokacije, Kasem je kazao da je sukob sa Izraelom rat o tome ko će prvi zaplakati, i da Hezbolah neće biti taj koji će prvi zaplakati. Sposobnosti grupe su ostale netaknute uprkos “bolnim udarcima” od strane Izraela.

LIban
foto: REUTERS

“Desetine gradova su u dometu naših raketa. Uvjeravamo vas da su naše sposobnosti u redu”, rekao je Kasem.

Njegov govor emitovan je 11 dana nakon ubistva Nasralaha, što je najrazorniji udarac koji je Izrael zadao svom neprijatelju u posljednjim decenijama. Kasem je rekao da će grupa izabrati novog generalnog sekretara i objaviti kada to bude učinjeno.

Izrael još uvijek nije napredovao nakon kopnenih sukoba koji su izbili na jugu Libana prije nedjelju dana, rekao je.

“U svakom slučaju, nakon što pitanje prekida vatre dobije obrise, i kada diplomatija stupi na scenu, o svim drugim detaljima može se raspraviti i donijeti odluka”, rekao je Kasem. “Ako neprijatelj (Izrael) nastavi svoj rat, onda će se odlučivati na bojnom polju”.

Oblast izraelskih operacija u Libanu se širi. Izraelska vojska je saopštila da sprovodi “ograničene, lokalizovane, ciljane operacije” na jugozapadu Libana, nakon što je prethodno takve operacije najavila na jugoistoku.

Dok je Kasem otvorio mogućnost za pregovaranje o primirju, izraelska vojska je saopštila da je poslala 146. diviziju u Liban, što je prva rezerva koja je raspoređena preko granice.

Vojska nije precizirala koliko vojnika se trenutno nalazi u Libanu. Međutim, ranije je saopšteno da tri druge vojne divizije operišu u toj oblasti, što znači da se na libanskoj teritoriji vjerovatno nalazi nekoliko hiljada vojnika.

Tenzije u regionu koje je izazvao napad palestinske oružane grupe Hamas na jevrejske zajednice na jugu Izraela dodatno su eskalirale proteklih nedjelja nakon niza vojnih operacija Izraela protiv Libana. Iran, sponzor Hezbolaha i Hamasa, ispalio je 1. oktobra rakete na Izrael.

Iran je juče upozorio Izrael protiv bilo kakvih osvetničkih napada. Ministar spoljnih poslova Abas Arakči rekao je da će na svaki napad na iransku infrastrukturu biti odgovoreno.

Arakči je juče počeo posjetu Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Bliskog istoka kako bi razgovarao o načinima “sprečavanja besramnih zločina cionističkog režima u Libanu, kao i nastavka zločina u Gazi”.

Izvori su za Rojters rekli da su zalivske arapske države pokušale da uvjere Teheran o svojoj neutralnosti u sukobu.

Izraelska vojska ponovo je napala južna predgrađa Bejruta tokom noći i saopštila da je ubila osobu odgovornu za budžetiranje i logistiku Hezbolaha, Suhaila Huseina Huseinija, što je najnovija u nizu likvidacija nekih od vodećih zvaničnika te grupe.

Bonus video: