UŽIVO Izrael kaže da je eliminisao člana Hezbolaha na Golanskoj visoravni, napadi i na ciljeve u Siriji

I dalje sukobi na Bliskom istoku

8737 pregleda 1 komentar(a)
Dim iznad Bejruta u srijedu, Foto: REUTERS
Dim iznad Bejruta u srijedu, Foto: REUTERS
Ažurirano: 10.10.2024. 12:19h
Liveblog
12:20h

Palestinski zdravstveni zvaničnici su danas saopštili da se broj mrtvih osoba u izraelskom vazdušnom napadu na školu koja je služila kao sklonište popeo na 21.

Bolnica Al-Aksa u centralnom gradu Deir al-Balah potvrdila je broj poginulih, a reporter Asošiejted presa vidio je njihova tijela.

Svjedoci kažu da je današnji napad izgleda bio usmjeren na improvizovanu postavu u školi kojom upravlja Hamasova policija.

Prvobitni izvještaji govorili su o 13 osoba poginulih u napadu.

Izrael je nastavio da udara na, kako navodi, mete militanata širom palestinske enklave, iako je pažnja preusmjerena na njegov rat protiv Hezbolaha u Libanu i rastuće tenzije sa Iranom. Izrael sprovodi višednevnu vazdušnu i kopnenu operaciju protiv Hamasa u sjevernoj Gazi.

Izrael je više puta napadao škole koje su pretvorene u skloništa u Gazi, tvrdeći da se militanti tamo kriju.

(BETA)

09:34h

Izraelska vojska je rekla da je eliminisala pripadnika Hezbolaha u Siriji koji je prenosio obavještajne podatke protiv Izraela na Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao, dok su sirijski mediji u četvrtak prenijeli da su izraelski vazdušni napadi pogodili mete u Siriji, piše Rojters.

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je eliminisala dva komandanta Hezbolaha u južnom Libanu i da su njeni borbeni avioni napali skladišta municije u oblasti Bejruta i skladišta municije i druge vojne infrastrukture u južnom Libanu u srijedu.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u srijedu da su eliminisale Adhama Jahouta, člana Hezbolahove "Golanske terorističke mreže" u području Quneitre u Siriji.

IDF je saopštio da je Jahoutova uloga bila prenijeti informacije iz izvora sirijskog režima Hezbolahu i prenositi obavještajne podatke prikupljene na sirijskom frontu kako bi se olakšale operacije protiv Izraela na Golanskoj visoravni.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan u bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao to područje, što većina zemalja nije priznala.

Sirijska državna TV saopštila je rano u četvrtak da je Izrael izveo vazdušne napade na industrijsku lokaciju u sirijskom gradu Homsu i vojnu lokaciju u prirodi u blizini grada Hame, uzrokujući "određenu materijalnu štetu".

Udari su gađali fabriku za proizvodnju automobila u Homsu i izazvali požar, javila je sirijska TV, pozivajući se na direktora industrijske lokacije Amera Khalila.

Eksplozije su se čule i u sirijskom gradu Daraa i istražuje se, javljaju državni mediji.

(Radio Slobodna Evropa)

07:17h

Libanska civilna zaštita saopštila je u srijedu da je pet njenih članova ubijeno u izraelskom napadu na jednu od njihovih kasarni na jugu zemlje, gdje izraelska vojska pojačava kopnene upade i vazdušne napade.

Nastavljaju se potrage u ruševinama nakon udara u gradu Dardeghaja, dvadesetak kilometara sjeverno od granice, dodaje ministarstvo zdravstva.

Od početka sukoba Izraela i Hezbolaha prije godinu dana, koji su nedavno prerasli u otvoreni rat, poginulo je stotinjak spasilaca i vatrogasaca, prema izvještajima AFP-a koji se temelje na službenim podacima.

(BETA)

07:13h

Američki predsjednik Džo Bajden u srijedu je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prvi put od avgusta, dok Izrael širi kopnenu ofanzivu u Libanu i razmatra kako da odgovori na nedavni iranski raketni napad. Iz Bijele kuće je saopšteno da je Bajden sa Netanjahuom, između ostalog, razgovarao o potencijalnom odgovoru na iranski napad.

"Razgovor je trajao 30 minuta. Bio je direktan i produktivan. Vlade SAD i Irana razgovaraju od iranskog napada. Te razgovore nastavili su predsjednik i premijer. Nastavićemo razgovore sa Izraelom o tome kako će da odgovore", rekla je portparolka Karin Žan Pjer.

Bijela kuća je kasnije objavila saopštenje u kojem se navodi da je Bajden od Netanjahua tražio da umanji stradanje civila u Libanu, naročito u naseljenim djelovima Bejruta, dok je istovremeno ponovio podršku izraelskim napadima na Hezbolah. Lideri su, kako je saopšteno, takođe razgovarali o "hitnoj potrebi da se obnove" diplomatski napori za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Netanjahu je ranije upozorio Iran da će platiti zbog raketnog napada, dok je Teheran poručio da će žestoko odgovoriti na bilo kakvu odmazdu. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u srijedu da će izraelski napad na Iran biti "smrtonosan" i "iznenađujući", prenosi agencija Asošijeted pres.

U saopštenju iz Galantovog kabineta navodi se da će Iran biti zbunjen poslije napada.

"Neće razumjeti šta se dogodilo i kako", rekao je Galant.

Odnosi Bajdena i Netanjahua su napeti zbog rata u Gazi i izraelskog konflikta sa Hezbolahom. Prema novoj knjizi novinara Boba Vudvorda "Rat", Bajden je redovno optuživao Netanjahua da nema strategiju, a poslije izraelskih napada blizu Bejruta i u Iranu u julu, navodno je opsovao kada je pitao izraelskog premijera šta radi, prenosi agencija Rojters.

Na pitanje da prokomentariše navode u knjizi, jedan američki zvaničnik upoznat sa razgovorima dvojice lidera rekao je da je Bajden bio žestok i direktan i kada je razgovarao sa Netanjahuom i kada je govorio o izraelskom premijeru.

Bijela kuća je saopštila da je u razgovoru Bajdena i Netanjahua u srijedu učestvovala i potpredsjednica SAD i predsjednička kandidatkinja demokrata Kamala Haris.

Iz Netanjahuovog kabineta je potvrđeno da je on prošle nedjelje razgovarao sa bivšim predsjednikom i republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom koji je, kako se navodi, izraelskom premijeru "čestitao na intenzivnim i odlučnim operacijama koje Izrael vodi protiv Hebzolaha", prenosi agencija Asošijeted pres.

Iz Stejt departmenta je međutim u srijedu saopšteno da Izrael mora da izbjegne da u Libanu vodi vojne operacije potput onih u Gazi. Takođe je izražena zabrinutost zbog humanitarne situacije u toj palestinskoj enklavi.

"Jasno poručujem da u Libanu ne smije biti vojne akcije kao što je ona u Gazi i čiji je rezultat kao Gaza", rekao je novinarima portparol Metju Miler.

Miler je odgovarao na pitanje da prokomentariše video obraćanje Netanjahua u utorak.

"Imate šansu da spasite Liban prije nego što padne u ambis dugog rata koji će dovesti do razaranja i patnji kao što vidimo u Gazi. Vama, libanskom narodu poručujem: Oslobodite zemlju od Hezbolaha da bi rat mogao da se okonča", rekao je Netanjahu.

(Glas Amerike)

Bonus video: