Sjeverna Koreja poslala trupe u Ukrajinu, tvrde zvaničnici te zemlje

Sjevernokorejci su bili među poginulima nakon ukrajinskog raketnog udara na teritoriju pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka prošle nedjelje, rekli su južnokorejski i ukrajinski zvaničnici.

8780 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un obilazi trupe (Ilustracija), Foto: Reuters
Kim Džong Un obilazi trupe (Ilustracija), Foto: Reuters

Inženjeri vojske Sjeverne Koreje raspoređeni su da pomognu Rusiji u gađanju Ukrajine balističkim raketama, a Sjevernokorejci koji operišu u okupiranim područjima Ukrajine već su poginuli, rekli su visoki zvaničnici u Kijevu i Seulu.

Na desetine Sjevernokorejaca nalaze se iza ruskih linija, u timovima koji "podržavaju raketne sisteme za KN-23 rakete", rekao je izvor iz Ukrajine za britanski Gardijan.

Kim Džong Un, vođa Sjeverne Koreje, putovao je prošle godine u Rusiju na samit sa Vladimirom Putinom, gdje su dvojica muškaraca ojačala svoje sve dublje veze tajnim ugovorom o oružju.

Pošiljke municije iz Pjongjanga bile su od suštinskog značaja za napredovanje ruskih snaga u iscrpljujućem ratu na istoku Ukrajine ovog ljeta. Međutim, sve je jasnije da je sporazum uključivao više od snabdijevanja materijalom.

Sjevernokorejci su bili među poginulima nakon ukrajinskog raketnog udara na teritoriju pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka prošle nedjelje, rekli su južnokorejski i ukrajinski zvaničnici. Nije bilo jasno da li su to bili vojni inženjeri ili druge snage.

Stranci su se borili kao plaćenici za Rusiju, ali ako su Sjevernokorejci na terenu, to bi bio prvi put da je strana vlada poslala trupe u uniformi da podrži rat u Moskvi.

Ministar odbrane Južne Koreje, Kim Džong Hjun, rekao je poslanicima u Seulu ove nedjelje da je "vrlo vjerovatno“ da su sjevernokorejski oficiri raspoređeni da se bore uz Ruse, a nekoliko njih je poginulo u napadu, iako nije dao dodatne detalje.

Andrij Kovalenko, šef Ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija, rekao je u objavi na Telegramu da su neki Sjevernokorejci poginuli u Rusiji. Njegova organizacija je dio Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu.

U srijedu je ukrajinska vojska saopštila da je uništila sjevernokorejsku municiju u udaru na skladište u oblasti Brjansk, 60 milja od ukrajinske granice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

Uključivanje u rat u Ukrajini pruža Sjevernoj Koreji priliku da testira oružje, stekne borbeno iskustvo za svoje trupe i ojača svoje veze sa moćnim međunarodnim saveznikom.

"Za Sjevernu Koreju, koja je Rusiji isporučila mnogo granata i raketa, od suštinskog je značaja naučiti kako da rukuje različitim oružjem i stekne stvarno borbeno iskustvo", rekao je Lim Eul Čul, profesor na Institutu za dalekoistočne studije u Seulu, za AFP.

"To bi mogla biti čak i pokretačka snaga slanja sjevernokorejskih vojnika – da im pruže raznovrsna iskustva i obuku u vrijeme rata", dodao je.

Sjevernokorejske rakete i granate su lošeg kvaliteta i nepouzdane, ali su bile ključne za održavanje ruskog oružja u neprekidnom gađanju bolje obučene i motivisane ukrajinske vojske.

Procjenjuje se da je Pjongjang obezbijedio oko polovine municije većeg kalibra koja se koristi na bojnom polju ove godine, više od 2 miliona metaka, rekao je ukrajinski izvor. Takođe je obezbijedio KN-23 rakete, koje su korišćene u desetinama udara širom Ukrajine prošle zime, izvjestili su ukrajinski mediji. Nakon pauze od nekoliko mjeseci, ponovo su raspoređene od jula.

KN-23 je raketa kratkog dometa koja je prvi put testirana 2019. godine i upoređuje se sa ruskim raketama Iskander-M. Smatra se da ima domet od oko 450 kilometara kada nosi bojevu glavu od 500 kilograma.

Moskva i Pjongjang su negirali prodaju oružja, čak i kada su u posljednjim mjesecima javno proslavljali produbljivanje veza. Kremlj je u četvrtak odbacio raspoređivanje sjevernokorejskih trupa u Ukrajini kao "još jednu lažnu vijest".

Kim je opisao Putina kao svog "najbližeg druga" u poruci za rođendan poslatom ove nedjelje, a Putin je sproveo državnu posjetu Sjevernoj Koreji u junu tokom koje su lideri potpisali sporazum o međusobnoj pomoći.

U zamjenu za svoje rakete i drugu vojnu opremu, smatra se da Sjeverna Koreja traži rusku pomoć za svoj program špijunskih satelita, koji je imao sramotne neuspjehe tokom posljednje dvije godine.

Nije jasno koliko daleko je Rusija spremna da ide u dijeljenju osjetljive vojne tehnologije sa Sjevernom Korejom u zamjenu za nastavak podrške u Ukrajini.

Pjongjang, nakon decenija sankcija koje su vodile UN, usmjerenih na njegove programe balističkih raketa i nuklearnog oružja, pokušava da ojača svoje veze sa Rusijom i Kinom kao dio saveza protiv "zapadne hegemonije i imperijalizma".

Strategija je dala rezultate u martu kada je Rusija iskoristila svoje pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN da zapravo okonča praćenje kršenja sankcija, potez koji je Pjongjang javno pozdravio.

Bonus video: