U Kamerunu zabranjeni razgovori o zdravlju predsjednika, dok njegovo odsustvo podstiče spekulacije

U pismu upućenom regionalnim guvernerima 9. oktobra, ministar unutrašnjih poslova Pol Atanga Ndži izjavio je da je rasprava o zdravlju 91-ogodišnjeg predsjednika pitanje nacionalne bezbjednosti te da je "bilo kakva debata u medijima o stanju predsjednika strogo zabranjena"

4065 pregleda 0 komentar(a)
Pol Bija, Foto: REUTERS
Pol Bija, Foto: REUTERS

Vlasti u Kamerunu zabranile su razgovore o zdravlju predsjednika Pola Bije nakon najnovijeg kruga spekulacija zbog čega se dugo nije pojavljivao u javnosti.

U pismu upućenom regionalnim guvernerima 9. oktobra, ministar unutrašnjih poslova Pol Atanga Ndži poručio je da je rasprava o zdravlju 91-ogodišnjeg predsjednika pitanje nacionalne bezbjednosti te da je "bilo kakva debata u medijima o stanju predsjednika strogo zabranjena", prenosi Gardijan.

Ndži je naglasio da će prekršioci biti procesuirani i naložio guvernerima da osnuju jedinice koje će nadgledati emisije na privatnim medijskim kanalima. Zabrana se odnosi i na društvene mreže.

Ova direktiva uslijedila je nakon nespretnog demantija portparola vlade Renea Sadija ranije ove sedmice, kada su se pojavile glasine da je Bija preminuo u pariškoj bolnici ili u Ženevi. Ambasador Kameruna u Francuskoj takođe je dodao da je predsjednik u dobrom zdravlju u Ženevi.

Bija je predsjednik od 1982. godine, mnogo prije nego što se većina ljudi u ovoj centralnoafričkoj zemlji, gdje je prosječna starost 18 godina, rodila. Prije toga je sedam godina bio premijer i naslijedio je prvog predsjednika Kameruna, Ahmeda Ahidžoa.

Posljednjih godina, predsjednik uglavnom vodi državu iz luksuznog hotela Interkontinental u Ženevi, gdje on i njegova supruga imaju rezervisan sprat za svoj tim savjetnika i pratnju.

Glasine o Bijinoj smrti povremeno kruže medijima, podstaknute krhkim izgledom predsjednika i njegovim čestim odsustvovanjem iz Kameruna i javnosti tokom dužih perioda.

Bija se nije pojavio u javnosti od foruma Kina-Afrika održanog u Pekingu početkom septembra. Prošlog mjeseca nije prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a, gdje se očekivalo da će biti prisutan kako bi izrazio podršku bivšem dugogodišnjem premijeru Filemonu Jangu, trenutnom predsjedavajućem skupštine.

Bija je otkazao i prisustvo na samitu Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) u oktobru.

Prema istraživačkom biltenu Africa Confidential, Bijino povlačenje sa službenih dužnosti postalo je toliko uobičajeno da generalni sekretar predsjedništva Ferdinand Ngo Ngo sada potpisuje dokumente u njegovo ime.

"Od maja 2019. godine, stručnjaci se pitaju koji su ukazi zaista od predsjednika, a koji od njegovog imenovanog predstavnika", navodi bilten.

Bonus video: