Stejt department: Kineski vojni manevri oko Tajvana neopravdani

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor

5301 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američke vlasti osudile su danas kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje smatraju "neopravdanim" i sa rizikom od zaoštravanja situacije.

"SAD su ozbiljno zabrinute zbog vojnih vježbi (kineske) Narodnooslobodilačke armije u Tajvanskom moreuzu i oko Tajvana. Odgovor (kineske vojske) vojnim provokacijama na uobičajeni godišnji govor (tajvanskog predsjednika Lai Čing Tea) je neopravdan i nosi rizik od zaoštravanja", izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.

Vježbe nazvane "Joint Sword-2024B" (Združeni mač), imaju za cilj "testiranje zajedničkih operativnih sposobnosti" snaga, saopštilo je jutros kinesko Ministarstvo odbrane.

Zbog tih vježbi je tajvanski predsjednik danas sazvao sastanak nacionalne bezbjednosti, ostrvo je u stanju povišene pripavnosti.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije koja će se jednog dana ponovo ujediniti i nikada se nije odrekla upotrebe vojne sile da bi povratila kontrolu.

Bonus video: