Južnokorejska vojska: Potpuno smo spremni da odgovorimo na provokacije Pjongjanga

Sjeverna Koreja optužila je južnog susjeda za let dronova iznad Pjongjanga i bacanje propagandnih letaka sa "zapaljivim glasinama i sa smećem". Pjongjang je u nedjelju upozorio da će let još jednog drona smatrati "objavom rata"

4130 pregleda 0 komentar(a)
Tenkovi južnokorejske vojske na ulicama Seula: Detalj sa parade održane 1. oktobra, Foto: Reuters
Tenkovi južnokorejske vojske na ulicama Seula: Detalj sa parade održane 1. oktobra, Foto: Reuters

Južnokorejska vojska saopštila je danas da je "potpuno spremna" da odgovori na upozorenje Sjeverne Koreje, poslije zaoštravanja tenzija između dvije zemlje zbog letova bespilotnih letjelica iznad Pjongjanga, koji je naredio svojim snagama na granici da se pripreme za otvaranje vatre.

Sjeverna Koreja optužila je južnog susjeda za let dronova iznad Pjongjanga i bacanje propagandnih letaka sa "zapaljivim glasinama i sa smećem". Pjongjang je u nedjelju upozorio da će let još jednog drona smatrati "objavom rata".

Južnokorejska vojska je negirala da stoji iza letova dronova, okrivljujući grupe južnjačkih aktivista, koje imaju običaj da šalju propagandne letke na Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja je sinoć kao odgovor zatražila od dijela vojske, koja je već u ratnom stanju, da se u potpunosti "pripreme za otvaranje vatre". Takođe je pojačan vazdušni nadzor iznad Pjongjanga.

Bonus video: