Ning: Nezavisnost Tajvana nespojiva sa mirom u Tajvanskom moreuzu

"Kina je uvijek bila posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu. Tajvan je dio Kine, a pitanje Tajvana je unutrašnja stvar Kine koja ne trpi nikakvo strano miješanje", rekao je portparol Mao Ning

2369 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je danas da je nezavisnost Tajvana nespojiva sa mirom u Tajvanskom moreuzu i da će suprotstvaiti provokacijama snaga "tajvanske nezavisnosti", prenosi agencija Rojters.

"Kina je uvijek bila posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu. Tajvan je dio Kine, a pitanje Tajvana je unutrašnja stvar Kine koja ne trpi nikakvo strano miješanje", rekao je portparol Mao Ning, obraćajući se na redovnom brifingu za novinare o najnovijim vojnim aktivnostima Kine.

Kina je danas pokrenula vojne manevre sa avionima i brodovima oko Tajvana, koji je sa svoje strane saopštio da je rasporedio "adekvatne snage" kao odgovor.

Tajvanski predsjednik Lai Čing Te obećao je danas da će "zaštititi demokratski Tajvan", dok Kina izvodi vojne manevre velikih razmjera oko tog ostrva.

Američke vlasti osudile su danas kineske vojne vežbe oko Tajvana, koje smatraju "neopravdanim" i sa rizikom od zaoštravanja situacije.

Bonus video: