SAD: Izrael rizikuje pomoć ako ne popravi humanitarnu situaciju u Gazi

Američki zvničnici upozorili Izrael na pravne posljedice zbog operacija u palestinskoj enklavi

4571 pregleda 1 komentar(a)
Palestinci na mjestu izraelskog napada na kamp za raseljene u Kan Junisu, Foto: Reuters
Palestinci na mjestu izraelskog napada na kamp za raseljene u Kan Junisu, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin poručili su da Izrael mora hitno da preduzme korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi kako bi izbjegao pravnu akciju u vezi sa američkom vojnom pomoći, objavio je Rojters.

„Sada pišemo da naglasimo duboku zabrinutost američke vlade zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i tražimo hitne i stalne akcije vaše vlade ovog mjeseca kako bismo preokrenuli ovu putanju“, naveli su u pismu od 13. oktobra svojim izraelskim kolegama, koje je objavio novinar portala Aksios na mreži Iks.

Rojters navodi da Stejt department i Pentagon nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. Predstavnici izraelske vlade takođe nisu bili dostupni za komentar.

Izraelske snage proširuju operacije u sjevernoj Gazi usred zabrinutosti povodom pristupa humanitarnoj pomoći širom enklave i pristupu civila hrani, vodi i ljekovima.

Američki zvaničnici su ranije ove godine kazali da je Izrael možda prekršio međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje tokom vojne operacije u Gazi.

U pismu ovog vikenda citira se Odjeljak 620i Zakona o stranoj pomoći, koji ograničava (zabranjuje) vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Takođe se navodi Memorandum o nacionalnoj bezbjednosti koji je američki predsjednik Džozef Bajden izdao u februaru, a koji zahtijeva da Stejt department izvještava Kongres o tome da li smatra vjerodostojnim izraelska uvjeravanja da upotreba američkog oružja ne krši američko ili međunarodno pravo.

Bonus video: