Gaza rizikuje da postane groblje međunarodnog prava

Palestinski advokat Radži Surani kaže da Zapad “ugrožava nešto dragocjeno” time što štiti Izrael od pravnih posljedica

8629 pregleda 8 komentar(a)
Sa sahrane Palestinaca ubijenih u izraelskom napadu u Kan Junisu, Foto: Rojters
Sa sahrane Palestinaca ubijenih u izraelskom napadu u Kan Junisu, Foto: Rojters

Ugledni palestinski advokat za ljudska prava čiji je dom u Gazi uništen izraelskim vazdušnim napadom u prvim nedjeljama rata pozvao je zapadne sile i globalne institucije da učine više kako bi spriječili da ta teritorija postane “groblje međunarodnog prava”.

Radži Surani, koji je osnovao Palestinski centar za ljudska prava 1995. godine i bio ključni član južnoafričkog pravnog tima koji je tužio Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, sastao se prošle sedmice sa državnim tužiocem Velike Britanije kako bi ga pozvao da preuzme vodeću ulogu u odbrani humanitarnog prava, piše “Gardijan”.

Surani (70) je proveo više vremena boreći se protiv Izraela na domaćim i međunarodnim sudovima nego vjerovatno bilo koji drugi palestinski advokat. On vjeruje da se svijet nalazi na prekretnici, navodi britanski list.

Njegova dvospratna kuća u Gazi uništena je u oktobru 2023. bombom od 900 kilograma ubrzo nakon što je dao intervju Ejmi Gudman, osnivačici ljevičarske nezavisne TV Democracy Now. Surani je pobjegao sa suprugom i sinom i vratio se sljedećeg dana da pregleda ruševine. Uvjeren je da je njegova kuća namjerno ciljana. Kao i mnogi, zakleo se da nikada neće napustiti Gazu, ali je bio ubijeđen da bi, ukoliko ostane, bio ubijen, te sada živi u izgnanstvu u Kairu.

Surani je zatvaran šest puta, a Izrael ga je optuživao da je “terorista u odijelu i kravati”. Surani tvrdi da se nasilje prošle godine možda ne bi ni dogodilo da je njegova vjera u moć prava da primora na odgovornost bila bolje potvrđena na izraelskim i međunarodnim sudovima.

Surani, koji je začuđen dvostrukim standardima Zapada prema Ukrajini i Gazi, predviđa da Izrael još uvijek namjerava da protjera sve Palestince u Sinaj.

On je u razgovoru za “Gardijan” rekao da nije siguran koliko je Zapad svjestan da ugrožava nešto dragocjeno time što štiti Izrael od pravnih posljedica svojih postupaka.

“Situacija je sumorna, crna i krvava”, rekao je. “Postoje ljudi koji žele da Gaza bude groblje međunarodnog prava. U čijem je to interesu? Ili imate vladavinu prava ili vladavinu džungle. Ne postoji sredina. Trenutno pobjeđuju oni moćni.”

Radži Surani
Radži Suranifoto: Printscreen/X

On oštro kritikuje Međunarodni krivični sud (MKS), s kojim njegov centar formalno sarađuje povodom okupacije još od januara 2015, mnogo prije nego što je izraelski odgovor na napad Hamasa 7. oktobra naveo glavnog tužioca suda, Karima Kana, da optuži premijera Izraela Benjamina Netanjahua za kolektivno izgladnjivanje i zločine protiv čovječnosti.

Surani je bio zaprepašćen kada mu je prvi tužilac MKS-a, Luis Moreno Okampo, rekao da ne može da djeluje protiv Izraela bez američke dozvole. “Rekao je: ‘Ja sam učtiv čovjek’, a ja sam mu rekao: ‘Ti treba da budeš globalni čuvar međunarodnog prava, pravna savjest žrtava širom svijeta, a govoriš mi da nećeš ništa preduzeti ako Amerikanci ne daju zeleno svjetlo? Šokiran sam, sram te bilo.’”

On strahuje da je Kan previše oprezan i nastavlja da ga kritikuje, iako je Kan tražio naloge za hapšenje Netanjahua zbog kolektivnog kažnjavanja i izgladnjivanja.

“Nije se sastao s nama dvije godine, iako smo riznica dokaza. Rekao sam mu lično da je MKS reagovao ranije, 2015, 2020, 2021. ili 2022, možda se ovo ne bi desilo. Poruka koju je Izrael čuo sve vrijeme je da je nedodirljiv i iznad odgovornosti. To ih je ohrabrilo da nastave”, rekao je Surani.

Njemu je ironično to što se izraelski advokati sada protive Kanovom zahtjevu za naloge za hapšenje na osnovu komplementarnosti - principa da MKS ne može da preuzme slučaj dok se ne iscrpe domaće pravne mogućnosti.

Rekao je: “Poznajem izraelske sudove. Svi su mi govorili da je izraelski pravni sistem sofisticiran i nezavisan. Probaj ga. Da, probali smo, hiljade slučajeva, na primjer, protiv ubistava 228 Palestinaca tokom Velikog marša povratka u martu 2018. Tada smo shvatili ograničenja izraelskog pravnog sistema. Ne samo mi, svi su zaključili da je izraelski sistem nesposoban i nevoljan da donese pravdu Palestincima. Izrael nikada neće nikoga pozvati na odgovornost. To je nemoguća misija.”

Govoreći o svojoj budućnosti, rekao je da nema “pravo na predaju”.

“Oni žele da odustanemo. Nemamo luksuz izbora. Moramo pozivati na poštovanje međunarodnog prava. To je izum Zapada. Ali hoćemo li osloboditi Palestinu sudskom presudom? Nikada. Znamo svoju težinu i veličinu. Ne zamjenjujemo političke partije. Ne zamjenjujemo njihovu ulogu, ali ih pozivamo da razmisle šta znači ako Gaza postane groblje prava.”

Bonus video: