Mask dao 75 miliona dolara za Trampovu kampanju

Mask, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim izborima je oštro skrenuo udesno. Podržao je Trampa u julu i pojavio se sa njim na skupu u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca

1566 pregleda 3 komentar(a)
Ilon Mask i Donald Tramp, Foto: Printscreen YouTube
Ilon Mask i Donald Tramp, Foto: Printscreen YouTube

Američki milijarder Ilon Mask dao je oko 75 miliona dolara svojoj organizaciji koja se bori za pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Odbor za političku akciju (PAC) pokušava da poveća odaziv birača koji će zaokružiti Trampa na izborima u ključnim saveznim državama, a u razdoblju od jula do septembra je potrošio oko 72 miliona dolara, podaci su koji su podneseni Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više nego bilo koji drugi PAC koji želi da motiviše izlazak Trampovih simpatizera na izbore, piše Rojters

Trampova kampanja uveliko se oslanja na vanjske grupe za motivisanje glasača, što znači da Super PAC koji je osnovao Mask – najbogatija osoba na svijetu – igra važnu ulogu u izborima na kojima se takmiče Tramp i Kamala Haris.

Mask je bio jedini donator America PAC-a u tom razdoblju. U objavi na mreži X je naveo da će "održati niz govora" širom Pensilvanije. Pensilvanija se smatra ključnom državom i za Trampa i za Haris u trci za Bijelu kuću.

Mask, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim izborima je oštro skrenuo udesno. Podržao je Trampa u julu i pojavio se sa njim na skupu u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca, podsjeća Rojters

Maskove donacije America PAC-u ga guraju u ekskluzivni klub republikanskih megadonatora, popis koji uključuje i bankarskog nasljednika Timotija Melona i Mirijam Adelson, vlasnicu kasina i najbogatiju osobu sa izraelskim državljanstvom.

Međutim, ranije ovog mjeseca je objavljeno da je Mask godinama tajno finansirao konzervativnu političku grupu, mnogo prije nego što je javno podržao Donalda Trampa.

America PAC odbio je da komentariše Muskove donacije.

Bonus video: