Među žrtvama i gradonačelnik

U izraelskom napadu na zgradu opštine na jugu Libana ubijeno šesnaest osoba

8704 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice izraelskih napada na Nabatiju, Foto: Rojters
Posljedice izraelskih napada na Nabatiju, Foto: Rojters

U jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu uništeno je opštinsko sjedište u Nabatiji, velikom gradu na jugu Libana i ubijeno 16 osoba uključujući gradonačelnika, u najvećem napadu na neku zvaničnu libansku državnu zgradu od početka izraelske kampanje.

Libanski zvaničnici osudili su napad, u kojem je takođe ranjeno više od 50 ljudi, rekavši da je to dokaz da se izraelska kampanja protiv oružane grupe Hezbolah sada preusmjerava na libansku državu, prenio je Rojters.

Izraelci su namjerno ciljali na sastanak opštinskog vijeća koje je raspravljalo o stanju u vezi sa gradskim uslugama kako bi pomogli ljudima raseljenim zbog izraelske kampanje, rekao je vršilac dužnosti premijera Nadžib Mikati.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je tokom posjete sjevernom Izraelu blizu granice rekao da neće zaustaviti napad na Hezbolah kako bi omogućio pregovore.

“Hezbolah je u velikoj nevolji. Pregovore ćemo voditi samo pod vatrom. Ovo sam rekao prvog dana, rekao sam u Gazi i govorim ovdje” kazao je Galant.

Izrael je proteklih sedmica izvršio atentat na visoko rukovodstvo Hezbolaha i prodro u gradove na južnoj granici, tvrdeći da želi da demontira infrastrukturu Hezbolaha kako bi omogućio desetinama hiljada Izraelaca da se vrate kući na sjever Izraela.

Kada je Izrael 3. oktobra prvi put izdao obavještenje o evakuaciji za Nabatiju, u kojoj žive desetine hiljada ljudi, gradonačelnik Ahmed Kahil je rekao da neće napustiti grad.

Raseljeni Libanci u centru Bejruta
Raseljeni Libanci u centru Bejrutafoto: Reuters

Izraelska vojska je u srijedu saopštila da je napala desetine Hezbolahovih meta u području Nabatije, a njihova mornarica je, takođe, pogodila desetine meta na jugu Libana.

U saopštenju je navedeno da je “demontirala” mrežu tunela koju koriste elitne Radvan snage Hezbolaha u srcu jednog grada blizu granice sa Izraelom, objavivši video-snimak koji prikazuje više eksplozija koje potresaju grupu zgrada.

Libanski zvaničnici su rekli da je u pitanju mali grad Maibib, u kojem se nalazi jedan vjerski hram.

Specijalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Liban, Žanin Henis-Plashart, izjavila je da je patnja civila dostigla nivo bez presedana nakon izraelskog napada na Nabatiju.

Francuska je zabranila izraelskim firmama učešće na predstojećem sajmu pomorskog naoružanja. Izraelski ministar odbrane nazvao je tu odluku "sramotnom"

Izrael se sada bori protiv saveznika Irana, Hezbolaha na jugu Libana i u prijestonici Bejrut, te palestinskih militanata iz Hamasa u Gazi. Takođe se priprema za odmazdu zbog iranskog raketnog napada 1. oktobra, nakon slične velike operacije u aprilu.

Vjerovatnoća napada na iranska nuklearna postrojenja je i dalje niska, ali svaka potencijalna šteta bi bila “brzo nadoknađena”, rekao je portparol državne agencije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi, prenio je iranski poluzvanični medij Nournews.

Portparol američkog Stejt departmenta, Metju Miler, izjavio je u utorak da su SAD izrazile zabrinutost vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi sa nedavnim napadima na Bejrut.

Izraelske operacije dovele su do velikog broja civilnih žrtava, što je navelo zapadne saveznike, uključujući Francusku, da pozovu na hitan prekid neprijateljstava.

Francuska je zabranila izraelskim firmama učešće na predstojećem sajmu pomorskog naoružanja, što je najnoviji incident koji naglašava sve napetiji odnos između dva saveznika.

Izraelski ministar odbrane Galant nazvao je tu odluku “sramotnom” i optužio Pariz da sprovodi neprijateljsku politiku prema jevrejskom narodu, prenio je Rojters.

U izraelskim operacijama u Libanu u posljednjih godinu dana ubijeno je najmanje 2.350 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja, a više od 1,2 miliona ljudi je raseljeno. UN kažu da je četvrtina zemlje pod nalozima za evakuaciju. Rojters navodi da broj žrtava ne pravi razliku između civila i boraca, ali uključuje stotine žena i djece.

Oko 50 Izraelaca, kako vojnika, tako i civila, poginulo je u istom periodu, prema podacima Izraela.

Jučerašnji napad na Bejrut je prvi od 10. oktobra, kada su dva udara blizu centra grada ubila 22 osobe i srušila čitave zgrade u gusto naseljenoj četvrti.

Bonus video: