UŽIVO U izraelskom napadu na školu u Gazi poginulo 15 ljudi, uključujući petoro djece

Sirijska vojska saopštila je da je u izraelskom napadu rano jutros u priobalnom gradu Latakiji, oko 100 kilometara sjeverno od libanske granice, ranjeno dvoje civila i oštećen vojni položaj

2503 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: REUTERS
Detalj iz Gaze, Foto: REUTERS
Ažurirano: 17.10.2024. 15:09h
Liveblog
15:03h

U izraelskom napadu na školu u kojoj se nalaze raseljene osobe na sjeveru Pojasa Gaze ubijeno je najmanje 15 ljudi, uključujući petoro djece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Izraelska vojska je saopštila da je napad bio usmjeren na desetine militanata Hamasa i Islamskog džihada koji su se okupili u školi, prenosi AP.

Napad je pogodio školu Abu Husein u Jabaliji, urbanom izbjegličkom kampu na sjeveru Gaze gdje Izrael vodi veliku vazdušnu i kopnenu operaciju duže od sedmicu.

Šef jedinice za hitne slučajeve Ministarstva u sjevernoj Gazi, Fares Abu Hamza, potvrdio je da je najmanje 15 ljudi stradalo, dodajući da je desetine ranjenih.

Prema njegovim riječima, obližnja bolnica Kamal Advan bori se sa liječenjem žrtava.

"Mnoge žene i djeca su u kritičnom stanju", rekao je Abu Hamza.

(MINA)

13:05h

Stopa nezaposlenosti stanovništva Gaze porasla je na 80 odsto od početka napada Izraela.

Privreda Gaze je od tada u potpunom kolapsu, saopšteno je iz Međunarodne organizacije rada.

Ekonomski učinak smanjen je za 85 odsto, što je gotovo sve stanovnike kojih ima 2,3 miliona dovelo do siromaštva, navela je ta agencija Ujedinjenih nacija.

Rat je izazvao "neviđenu devastaciju na tržištu rada" i u Gazi i na Zapadnoj obali.

Na Zapadnoj obali stopa nezaposlenosti je u prosjeku bila 34,9 odsto do kraja septembra, dok je privreda smanjena za 21,7 odsto u poređenju sa prethodnih 12 mjeseci, prenosi Rojters.

Prije rata, stopa nezaposlenosti u Gazi bila je 45,3 odsto i 14 odsto na Zapadnoj obali, prema agenciji.

Stanovnici Gaze su ili u potpunosti izgubili posao ili su se zaposlili na neformalnim i neregularnim pozicijama "primarno usredsređenim na obezbjeđivanje osnovnih dobara i usluga".

Izrael je napao Gazu nakon što su militanti predvođeni palestinskim Hamasom upali na jug Izraela 7. oktobra prošle godine i ubili oko 1.200 ljudi, a oko 250 ih kidnapovali, prema izraelskim podacima.

U osvetničkom ratu u Gazi je ubijeno više od 42.000 ljudi, prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze.

Prema satelitskim podacima UN, dvije trećine infrastrukture od prije rata, što je više od 163.000 zgrada u Gazi je oštećeno ili sravnjeno s zemljom.

Izrael tvrdi da on cilja Hamas čiji se pripadnici kriju u tunelima i među civilnim stanovništvom.

(BETA)

13:04h

Sirijska vojska saopštila je da je u izraelskom napadu rano jutros u priobalnom gradu Latakiji, oko 100 kilometara sjeverno od libanske granice, ranjeno dvoje civila i oštećen vojni položaj.

U vojnom saopštenju koje su prenijeli državni mediji nije navedeno više detalja.

Izrael redovno gađa vojne lokacije u Siriji povezane sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

(BETA)

Bonus video: