Portparol izraelske vojske: Cilj našeg djelovanja u Rafi je bio da natjeramo Sinvara da napravi grešku - i uspjeli smo

Vođa Hamasa pronađen je zajedno sa još tri osobe, rekao je Špilman, "od kojih je jedna osoba koja je sve vrijeme bila uz njega", a to je komandant bataljona brigade Kan Junis

3109 pregleda 0 komentar(a)
Sinvar nakon puštanja iz zatvora 2011., Foto: REUTERS
Sinvar nakon puštanja iz zatvora 2011., Foto: REUTERS

Lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen je u Rafi na jugu Gaze, blizu mjesta gdje su u septembru pronađena tijela šest talaca, saopštio je portparol izraelske vojske Doron Špilman.

On je za CNN rekao da su izraelske kopnene i tenkovske trupe bile tamo jer su vjerovali da se u tom području nalaze "veoma visoki komandanti terorista", uključujući Sinvara. Trupe su bile pod vatrom, pa je tenk uzvratio vatru, rekao je. Kasnije, kada su otišli da pregledaju zgradu, shvatili su da je Sinvar među ruševinama.

Vođa Hamasa pronađen je zajedno sa još tri osobe, rekao je Špilman, "od kojih je jedna osoba koja je sve vrijeme bila uz njega", a to je komandant bataljona brigade Kan Junis.

"I on je ubijen u tim ruševinama", dodao je Špilman, ali nije naveo ime komandanta.

"Cilj našeg djelovanja u ovom području bio je da primoramo Sinvara i druge komandante da izađu iz svojih bunkera koristeći vrlo precizne obavještajne podatke o određenim oblastima", rekao je.

"Pokušavali smo da ga primoramo - u ovom slučaju je uspjelo - da izađe iznad zemlje, da bude u pokretu kako bi napravio grešku", zaključio je Špilman.

Bonus video: