Tramp okrivio Zelenskog da je pomogao u započinjanju rata: Smanjiće podršku Ukrajini ako pobijedi?

Bivši predsjednik SAD često je kritikovao Zelenskog tokom kampanje, više puta ga nazivajući "najvećim prodavcem na svijetu" jer je tražio i primio milijarde dolara vojne pomoći SAD od potpune invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine

6056 pregleda 9 komentar(a)
Zelenski i Tramp, Foto: Reuters
Zelenski i Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i kandidat republikanaca za predsjednika SAD Donald Tramp juče je okrivio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je pomogao u započinjanju rata Ukrajine sa Rusijom, prenosi agencija Rojters.

Ta agencija navodi da ovakav komentar sugeriše da će Tramp vjerovatno smanjiti podršku SAD Ukrajini ako pobijedi na predsjedničkim izborima 5. novembra.

Bivši predsjednik SAD često je kritikovao Zelenskog tokom kampanje, više puta ga nazivajući "najvećim prodavcem na svijetu" jer je tražio i primio milijarde dolara vojne pomoći SAD od potpune invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine.

Zelenski, međutim, nije izabran za predsjednika sve do aprila 2019. godine, više od pet godina nakon što je Rusija zauzela poluostrvo Krim u svojoj prvoj invaziji 2014. godine, dok su njene posredničke snage preuzele veliki dio regiona Donbas na istoku Ukrajine.

Ruska okupacija Krima nastavljena je tokom Trampovog predsjedavanja uprkos nizu američkih sankcija Moskvi.

Tramp je takođe kritikovao ukrajinskog lidera zbog toga što nije tražio mir sa Moskvom, i sugerisao je da bi Ukrajina možda morala da ustupi dio svoje zemlje Rusiji da bi sklopila mirovni sporazum, ustupak koji Kijev smatra neprihvatljivim.

Trampovi komentari na PBD podkastu u četvrtak sa Patrikom Bet-Dejvidom otišli ​​su korak dalje od njegovih prethodnih kritika.

On je rekao da je Zelenski kriv ne samo za neuspjeh u okončanju rata, već i za pomoć u njegovom pokretanju, iako je sukob izbio kada je Rusija napala ukrajinsku teritoriju.

"To ne znači da ne želim da mu pomognem jer se osjećam veoma loše zbog tih ljudi. Ali nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne", rekao je Tramp.

Zelenski je Trampu predstavio svoj "plan pobjede" za okončanje rata tokom sastanka u Njujorku u septembru, susret koji su oba lidera opisala kao srdačan.

Trampovi javni komentari, međutim, sugerišu da bi mogao da pokuša da smanji pomoć Ukrajini ako pobijedi potpredsjednicu SAD Kamalu Haris, demokratsku kandidatkinju, 5. novembra, navodi Rojters.

On je više puta rekao da bi mogao da okonča sukob prije nego što preuzme dužnost u januaru, ali nije rekao kako.

Haris je obećala da će nastaviti da podržava Ukrajinu, a ona je pobjedu Ukrajine prikazala kao vitalni interes američke nacionalne bezbjednosti.

Ona je često prekoravala Trampa što nije voljan da se suprotstavi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Trampa je 2019. opozvao Predstavnički dom – a kasnije ga je Senat oslobodio – zbog zloupotrebe ovlašćenja koja su proistekla iz njegovih napora da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži aktuelnog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Bonus video: