FOTO Cijela Kuba bez struje: Kolaps električne mreže

Kuba energiju dobija iz osam zastarjelih termoelektrana, kao i sedam plutajućih elektrana iznajmljenih od turskih kompanija

6504 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz jedne kuće na Kubi, Foto: Reuters
Detalj iz jedne kuće na Kubi, Foto: Reuters

Kuba je u petak doživjela nestanak struje u cijeloj zemlji nakon što je otkazala glavna elektrana na ostrvu, što je dovelo do kolapsa električne mreže u ovoj zemlji, saopštilo je ministarstvo energetike, piše AFP.

"Sistem je ostao bez struje u cijeloj zemlji" nakon neočekivanog gašenja elektrane "Antonio Giteras", rekao je za državnu televiziju Lazaro Gera, generalni direktor za električnu energiju u Ministarstvu energetike i rudnika.

Kada se termoelektrana zatvorila, "sistem se urušio", rekao je on, dodajući da vlada radi na tome da što prije obnovi uslugu.

U četvrtak je premijer Manuel Marero objavio da je ostrvo u "vanrednoj situaciji", sa ozbiljnim nestašicama snabdijevanja, koje ostavljaju neke provincije bez struje do 20 sati.

Vlada je u četvrtak obustavila sve nebitne aktivnosti javnog sektora kako bi dala prioritet kućama u snabdijevanju električnom energijom.

Kuba energiju dobija iz osam zastarjelih termoelektrana, kao i sedam plutajućih elektrana iznajmljenih od turskih kompanija.

Bonus video: