Vašington "veoma zabrinut" zbog izvještaja da su sjevernokorejski vojnici raspoređeni uz ruske snage u Ukrajini

"Ako je Rusija zaista prinuđena da se okrene (Sjevernoj Koreji) za ljudstvo, to bi bio znak očaja, a ne snage Kremlja", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Šon Savet

6994 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vašington je "veoma zabrinut" zbog izvještaja da su sjevernokorejski vojnici raspoređeni uz ruske snage u Ukrajini, mada dosad nije mogao da provjeri tvrdnje Južne Koreje i Ukrajine, izjavio je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Šon Savet.

"Veoma smo zabrinuti zbog izvještaja o (sjevernokorejskim) vojnicima koji se bore u ime Rusije", rekao je Savet, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je rekao da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu mogle da potvrde istinitost izvještaja, ali je dodao da "ako su tačni, to bi označilo opasan razvoj u ratu Rusije protiv Ukrajine".

Savet je rekao da bi takav potez "ukazalo na sve veći očaj Rusije" jer ima "izuzetne žrtve na bojnom polju u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine".

"Ako je Rusija zaista prinuđena da se okrene (Sjevernoj Koreji) za ljudstvo, to bi bio znak očaja, a ne snage Kremlja", rekao je Savet.

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine – za koju su mnogi u Kremlju navodno očekivali da će trajati samo nekoliko dana.

Izvori američke vlade naveli su da Rusija posljednjih mjeseci ima više od 1.200 žrtava dnevno.

Južna Koreja je u petak saopštio da je Pjongjang počeo da premješta specijalne snage u Rusiju ranije ovog mjeseca, nekoliko dana pošto je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio sličnu tvrdnju da je Sjeverna Koreja poslala vojnike i oružje da pomogne Kremlju u ratu protiv Ukrajine.

"Sjevernokorejski vojnici koji su poslati u Rusiju trenutno su stacionirani u ruskim vojnim bazama na Dalekom istoku, uključujući Vladivostok, Usurijsk, Habarovsk i Blagoveščensk, i očekuje se da će biti raspoređeni na linije fronta čim završe obuku prilagođavanja", saopštila je Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje.

Ukrajinski centar za strateške komunikacije u petak je objavio snimak za koji navodi da se na njemu vidi kako se sjevernokorejski vojnici opremaju na ruskom poligonu Sergijevski u pripremi za slanje u Ukrajinu.

Video nije mogao da bude nezavisno provjeren.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa.

Međutim, za sada nije komentarisao tvrdnje ni Seula ni Zelenskog, koji je ove nedelje rekao da se "ne radi više samo o prenošenju oružja, već o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage".

Šef NATO-a Mark Rute je, govoreći u Briselu u petak, rekao da zapadna vojna alijansa ne može da potvrdi izvještaje da su sjevernokorejske trupe "aktivno angažovane" u sukobu u Ukrajini.

Bonus video: