Treći kolaps strujne mreže na Kubi: Milioni ljudi proveli noć u mraku

Kuba energiju dobija iz osam zastarjelih termoelektrana, kao i sedam plutajućih elektrana iznajmljenih od turskih kompanija

3062 pregleda 4 komentar(a)
Subota veče u Havani, Foto: Reuters
Subota veče u Havani, Foto: Reuters

Milioni Kubanaca proveli su noć u mraku s obzirom na to da je mreža za prenos električne energije doživjela treći kolaps, uprkos naporima nadležnih službi da obnove snabdijevanje strujom.

Nacionalna električna mreža prvi put se srušila u petak oko podneva nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi. Mreža se ponovo urušila u subotu ujutru, javili su državni mediji.

Vlasti su izvijestile da je do večernjih časova postignut određeni napredak u obnavljanju snabdijevanja strujom, ali su potom objavile da se mreža ponovo urušila pred ponoć po lokalnom vremenu.

"U 22.25 časova ponovo je došlo do potpunog isključenja nacionalnog elektroenergetskog sistema", saopštila je kompanija za elektrodistribuciju "Havana elektrik".

Kubansko Ministarstvo energetike saopštilo je da se radi na ponovnom uspostavljanju usluge i da je došlo do "još jednog isključenja" u "zapadnom podsistemu", koji obuhvata glavni grad Havanu.

Kuba energiju dobija iz osam zastarjelih termoelektrana, kao i sedam plutajućih elektrana iznajmljenih od turskih kompanija.

Bonus video: