Sjedinjene Države najavile nove sankcije u cilju suzbijanja ruske invazije na Ukrajinu

"Objelodanićemo snažne nove sankcije usmjerene protiv onih koji pomažu ratnu mašineriju Kremlja, uključujući posrednike u trećim zemljama koji opskrbljuju Rusiju ključnim potrebama za njenu vojsku", rekla je Jelen

4232 pregleda 4 komentar(a)
Dženet Jelen, Foto: Reuters
Dženet Jelen, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države će najvjerovatnije sljedeće nedjelje objaviti nove sankcije usmjerene na smanjenje ruskih vojnih napora u Ukrajini, najavila je 22. oktobra američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Sankcije će se fokusirati na sekundarne subjekte u zemljama koje opskrbljuju Rusiju ključnim stavkama koje koristi njena vojska, rekla je Jelen svjetskim finansijskim liderima okupljenim na sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Vašingtonu.

"Objelodanićemo snažne nove sankcije usmjerene protiv onih koji pomažu ratnu mašineriju Kremlja, uključujući posrednike u trećim zemljama koji opskrbljuju Rusiju ključnim potrebama za njenu vojsku", rekla je Jelen.

Sastanci MMF-a i Svjetske banke predstavljaju posljednje veće međunarodne finansijske skupove koji će se održati tokom mandata predsjednika Džoa Bajdena, a dolaze u vrijeme kada su stanje ekonomije i inflacija glavne brige američkih birača.

Predsjednički izbori na kojima će se birati između republikanskog kandidata, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, i demokratske kandidatkinje Kamale Haris biće održani 5. novembra, a očekuje se da će ishod imati ogroman uticaj na globalne finansije i svjetsku ekonomiju.

Jelen se osvrnula i na korišćenje sredstava zamrznute ruske imovine za davanje kredita Ukrajini.

Dok je govorila, Evropski parlament je odobrio kredit od do 35 milijardi evra za odbranu i obnovu Ukrajine, koji će biti vraćen korišćenjem budućih prihoda od zamrznutih sredstava ruskih centralnih banaka u inostranstvu.

Jelen se osvrnula na ukupni paket zajmova Ukrajini od 50 milijardi dolara koji se pregovara sa G7 i saveznicima EU, rekavši da SAD očekuju da će moći da doprinesu sa 20 milijardi dolara.

Na pitanje o tome da li će američki dolar ostati glavna valuta koja se koristi u međunarodnoj trgovini, Jelen je rekla da ne vidi nijednu drugu valutu kao kandidata za njegovu zamjenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta kritikovao dominaciju američkog dolara u međunarodnim transakcijama i tražio zamjenu za njega.

Rusija je trenutno domaćin samita BRIKS-a koji okuplja vodeće lidere Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike.

Putin je prije samita rekao da je jedan od njegovih ciljeva razgovor o alternativi SWIFT mreži. Mnoge ruske banke su isključene iz korišćenja SWIFT-a nakon invazije na Ukrajinu.

Jelen je naglasila da je pod politikama trenutne administracije Vašington "težio globalnom ekonomskom liderstvu koje podržava ekonomije širom svijeta i donosi značajne koristi američkom narodu i ekonomiji".

Istakla je da je rast američke ekonomije "skoro dvostruko brži od većine drugih razvijenih ekonomija ove i prošle godine, čak i kada je inflacija brže opadala".

MMF je 22. oktobra objavio svoju međunarodnu perspektivu globalne ekonomije, poboljšavši ekonomsku prognozu za Sjedinjene Američke Države ove godine, dok je smanjio očekivanja rasta u Evropi i Kini.

Bonus video: