SAD: Pobjednik na izborima u Nevadi neizvjestan je već godinama

Nevada je glasala za republikance od kraja 1960-ih do početka 2000-ih. Od tada, dvije vodeće političke stranke se smjenjuju na vlasti

5796 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka država Nevada je dom za 3,1 miliona ljudi, a vjerovatno je najpoznatija po Las Vegasu, poznatom kao gradu grijeha.

"Oni su pomalo paradoks. Na njih se možda gleda kao na liberalnu državu u nekom smislu, jer je bila prva u kojoj su dogovarani razvodi braka bez da je neko učinio nešto pogrešno. U određenim okruzima ima kockanje, dozvoljava se prostitucija", kaže Tom Rajli, profesor i ekspert za demokratiju i državljanstva sa Univerziteta Arizona stejt.

"Međutim, ispod površine, veoma je konzervativna u nekim aspektima", pojašnjava Rajli.

Nevada je glasala za republikance od kraja 1960-ih do početka 2000-ih. Od tada, dvije vodeće političke stranke se smjenjuju na vlasti.

Broj stanovnika Nevade više je nego utrostručen od 1980. godine. Mnogi novopridošli građani stigli su iz liberalne Kalifornije.

"U okrugu Klark, u kojem se nalazi Las Vegas, živi oko 72 odsto od ukupnog broja birača u državi. Nevada je od ruralne planinske zapadne države postala urbana država zapadne obale", kaže Ken Miler, profesor političkih nauka na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu.

Student Dejvid Kardenas primjećuje političku podjelu u državi:

"Postoji Las Vegas, a postoji i ostatak Nevade. Po onome što ja znam, Vegas ima tendenciju da je više na strani demokrata, dok je ostatak Nevade više za republikance. Ipak, većina ljudi živi u Vegasu".

Uprkos takvom rastu populacije, u Nevadi dominira radnička klasa, gdje mnogi stanovnici rade fizičke poslove.

"Stvari kao što su plate, nezaposlenost, mogućnost kupovine nekretnina, generalno inflacija, cijene goriva - sve to utiče na ljude u Nevadi malo više nego je možda slučaj u nekim drugim državama", kaže Miler.

Studenti Univerziteta Nevade u Las Vegasu govorili su za Glas Amerike o nekim od pitanja koja su im ključna. Neki su tek napunili 18 godina i ovo će im biti prvi izbori.

"Definitivno abortus, definitivno ekonomija. Šta još? Obrazovanje takođe", kaže studentica Samanta Adam.

Kardenas navodi da su mu najvažnija pitanja ekonomije i granica.

Student Čarls Dejvis govorio je o svojim prioritetima:

"Ja sam na neki način siromašni klinac sa koledža. Možda bih volio da mogu bolje sebi da priuštim hranu. Volio bih da mogu imati samo jedan posao i zarađivati dovoljno za sve svoje potrebe".

Kada budu glasali u novembru, stanovnici Nevade će odlučivati i da li će u državni ustav dodati pravo na abortus.

"Pokazalo se već da to pitanje generalno veoma motiviše izlaznost na prethodnim izborima. Mislim da ni ovoga puta neće biti drugačije", kaže za Glas Amerike Rebeka Džil, direktorica Instituta Nevade za istraživanje ženskih pitanja.

Ipak, Miler kaže da niko ne bi trebao potcijeniti šanse bivšeg predsjednika Donalda Trampa za pobjedu u ovoj državi:

"Mislim da se na Trampa gleda kao na kandidata koji će teško pobijediti u Nevadi samo zato što to nije učinio prethodna dva puta. Ne bih zanemario važnost ekonomskih pitanja kao faktora koji utiče na izbor birača u ovoj državi".

Značaj Nevade za ishod izbora u novembru je razlog zbog kojeg su oboje kandidata - i bivši predsjednik Tramp i potpredsjednica Kamala Haris - dosta vodili kampanju u toj državi. Ono što se dogodi u Vegasu, moglo bi odlučiti ko će voditi Ameriku u naredne četiri godine.

Bonus video: