Putin na otvaranju samita BRIKS-a: U toku formiranje multipolarnog svijeta

Ruski predsjednik je rekao da će oko 20 lidera okupljenih u Kazanju razgovarati o "najhitnijim pitanjima", uključujući pitanja "rješavanja regionalnih sukoba"

3397 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas, na otvaranju samita BRIKS-a u Kazanju, da je "u toku formiranje multipolarnog svijeta".

"U toku je proces formiranja multipolarnog svijeta, dinamičan i nepovratan proces", rekao je Putin na početku samita kojim Kremlj nastoji da napravi protivtežu "zapadnoj hegemoniji".

Ruski predsjednik je dodao da će oko 20 lidera okupljenih u Kazanju razgovarati o "najhitnijim pitanjima", uključujući pitanja "rješavanja regionalnih sukoba".

d
foto: Reuters

BRIKS, koji su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, proširilo se na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Turska, Azerbejdžan i Malezija su podnijele zahtjev za članstvo, a nekoliko drugih država je izrazilo interesovanje da se pridruži.

Putin na marginama samita ima brojne bilateralne sastanke. Za sjutra je planiran susret i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, koji je jutros doputovao u prvu posjetu Rusiji poslije više od dvije godine.

Bonus video: