Saudijska Arabija pogubila sedam ljudi

Saudijska Arabija je država koja je pogubila najviše zatvorenika u svijetu 2023. godine, poslije Kine i Irana, pokazuju podaci Amnesti internešenala

4715 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija je danas pogubila sedam osoba, uključujući petoricu zbog trgovine drogom, objavila je zvanična saudijska novinska agencija.

Time se u Saudijskoj Arabiji broj pogubljenja tokom 2024. godine popeo na 236, pokazuju podaci AFP-a.

"Jahja Lutfulah, Ali Azib, Ahmed Ali i Salem Nahari" pogubljeni su danas u Asiru, na jugozapadu saudijskog kraljevstva, zbog "krijumčarenja hašiša", saopštilo je saudijsko ministarstvo odbrane.

U saopštenju, za javnost koje je objavila agencija SPA, u kojem se precizira da su svi navedeni ljudi jemenske nacionalnosti.

Isti izvor je najavio i pogubljenje jednog Pakistanca zbog trgovine drogom, čime je broj pogubljenih iz tog razloga od početka 2024. porastao na 71.

Saudijska Arabija je važno tržište za amfetamin koji se proizvodi u Siriji i Libanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je danas objavilo i egzekuciju dvojice Saudijaca zbog ubistva.

Saudijska Arabija je država koja je pogubila najviše zatvorenika u svijetu 2023. godine, poslije Kine i Irana, pokazuju podaci Amnesti internešenala.

Vlasti u Rijadu smatraju da je smrtna kazna neophodna za "održavanje javnog reda" i primjenjuje se samo ako je "optuženi iscrpio sve pravne ljekove".

Bonus video: