BLOG Izraelska vojska: Ubijen komandant Hamasa koji je radio za humanitarnu agenciju UN-a

Agencija je juče saopštila da je jedan od njenih članova osoblja poginuo u izraelskom napadu u centralnom pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je Mohamed Abu Itivi ubijen u srijedu

31961 pregleda 15 komentar(a)
Vatra se širi nakon izraelskog bombardovanja Bejruta, Foto: REUTERS
Vatra se širi nakon izraelskog bombardovanja Bejruta, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.10.2024. 22:50h
Završeno
22:44h

Žan Fransoa Korti, potpredsjednik organizacije za pomoć Ljekari svijeta, upozorio je danas da Gaza umire i pozvao na hitnu obustavu neprijateljstava.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji za Liban u Parizu, Korti jer pozdravio mobilizaciju pomoći za Liban, ali je izrazio žaljenje zbog nedostatka konkretnih napora da se izvrši pritisak na zaraćene strane da obustave borbu u Libanu i Gazi.

"Nije bilo pomena nikakvog potencijalnog ograničenja strana umiješanih u sukob, posebno izraelske vlade", rekao je on.

"Ja sam ih takođe podsjetio da dok se mi mobilišemo za Liban Gaza umire danas. Hiljade ljudi se eliminiše na sjeveru Gaze i čini se da međunarodna zajednica više ne smatra stanovnike Gaze našim bližnjim ljudskim bićima", dodao je potpredsjednik humanitarne organizacije čije je sjedište u Parizu.

(BETA)

21:54h

Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta Hamasa koji je učestvovao u napadu na južni Izrael 7. oktobra prošle godine i koji je radio za humanitarnu agenciju Ujedinjenih nacija (UN) u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Izrael je optužio agenciju UNRWA da ima mnogo zaposlenih koji su ujedno i članovi Hamasa i drugih oružanih grupa. UN su u avgustu saopštile da je devet osoblja UNRWA vjerovatno bilo uključeno u napade 7. oktobra i otpustile ih.

UNRWA nije odmah komentarisala najnovije izraelske navode.

Agencija je juče saopštila da je jedan od njenih članova osoblja poginuo u izraelskom napadu u centralnom pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je Mohamed Abu Itivi ubijen u srijedu.

U njemu se navodi da je bio komandant Hamasa i da je učestvovao u ubistvima i otmicama izraelskih civila.

Takođe se navodi da je bio zaposlen u UNRWA od jula 2022. godine i da se njegovo ime nalazi na spisku zaposlenih u agenciji.

18:28h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Kataru da SAD ne žele da operacije izraelske vojske u Libanu vode do dugotrajne vojne kampanje.

Blinken sa šefom protokola Ministarstva vanjskih poslova Katara
Blinken sa šefom protokola Ministarstva vanjskih poslova Katarafoto: Reuters

Blinken je u prvoj posjeti regionu od ubistva lidera palestinskog Hamasa Jahje Sinvara, glavnog organizatora napada na Izrael, predvođenog tom islamističkom organizacijom 7. oktobra prošle godine.

Vašington je izrazio nadu da će smrt Sinvara, kojeg su ubili izraelski vojnici 16. oktobra u Gazi, dati podsticaj okončanju borbe.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Liban i objavio da je cilj povratak desetina hiljada Izraelaca evakuisanih sa sjevera zemlje zbog prekograničnog raketiranja libanskog Hezbolaha, započetog dan poslije izbijanja rata u Gazi.

"Dok Izrael izvodi operacije da otkloni prijetnju sebi i svom narodu duž granice s Libanom mi smo jasno rekli da to ne može da vodi, ne bi trebalo da vodi, u dugotrajnu kampanju", rekao je Blinken.

"Izrael mora preduzeti neophodne korake da izbjegne civilne žrtve i da ne ugrozi pripadnike mirovnih snaga, ili libanske oružane snage", dodao je američki državni sekretar.

On je rekao i da SAD rade intenzivno na diplomatskom rješenju koje će omogućiti civilima na obje strane granice da se vrate u svoje domove, prenose izraelski mediji izvještaj Rojtersa.

(Beta)

18:26h

Delegacija iz Moskve navodno je danas doputovala u Izrael na pregovore o oslobađanju dva izraelska taoca koji imaju i državljanstvo Rusije, a Hamas ih drži u zatočeništvu u Gazi.

Saudijski medij Al Hadath objavio je da je delegacija donijela poruku predsjednika Rusije Vladimira Putina premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da se okončaju vojne kampanje protiv palestinskog Hamasa u Gazi i libanskog Hezbolaha u Libanu.

Zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk je ranije danas rekao državnoj novinskoj agenciji RIA da će dva taoca Aleksandar (Saša) Trufanov i Maksim Herkin biti među prvima koji će biti oslobođeni tokom eventualnog oslobađanja talaca, ali samo u okviru sporazuma o prekidu vatre i razmjeni zatočenih za palestinske bezbjednosne zatvorenike.

Vijest je objavljena u vrijeme kada je državni sekretar SAD Entoni Blinken u posjeti Kataru dok traju nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

Očekuje se da će izraelska delegacija otputovati u glavni grad Katara Dohu u narednim danima da se sastane sa katarskim i američkim pregovaračima.

Vjeruje se da je 97 talaca od 251 otetog još uvijek u Gazi, uključujući najmanje 34, za koje je izraelska vojska potvrdila da nisu više živi.

Hamas je oslobodio 105 civila tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra prošle godine za 240 palestinskih zatvorenika, a četvoro ih je oslobođeno prije toga.

Osam talaca je oslobodila izraelska vojska, a pronađena su tijela 37, uključujući trojicu koje su greškom ubili vojnici, podsjećaju izraelski mediji.

(Beta)

18:08h

Premijer Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani je danas izjavio ne mogu uzeti zdravo za gotovo optužbe Izraela da je šest novinara Al Džazire povezano sa terorističkim organizacijama u Pojasu Gaze.

13:55h

Izraelska vojska je na Telegramu objavila tvrdnju da je napad na školu koja je pružala utočište raseljenim Palestincima u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi bio usmjeren na, kako su opisali, "teroriste Hamasa koji su djelovali unutar komandnog i kontrolnog centra u tom području", optužujući Hamas za "sistematsku zloupotrebu civilne infrastrukture u kršenju međunarodnog prava".

13:39h

AFP izvještava da je broj poginulih nakon izraelskog napada na školu koja je pružala utočište raseljenim porodicama u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi porastao na 17.

12:43h

Hamas još uvijek nije izabrao novog vođu nakon ubistva Jahje Sinvara, izjavio je zamjenik šefa političkog biroa Hamasa Musa Abu Marzuk u četvrtak tokom posjete Rusiji.

Na pitanje da li je izabran novi vođa, Marzuk je za ruske državne medije RIA Novosti rekao: "Još ne, još uvijek o tome raspravljamo".

Dodao je da će Hamas objaviti ime novog vođe kada bude izabran.

Marzuk, koji se ranije sastao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovim, takođe je rekao da će dva ruska državljanina, koja se trenutno drže kao taoci u Gazi, biti prvi oslobođeni u potencijalnoj razmjeni zarobljenika "kao znak poštovanja prema Moskvi".

Dva ruska taoca - Aleksandar Trufanov i Maksim Herkin - su izraelski vojnici, koji bi bili zamijenjeni za palestinske zatvorenike koji se nalaze na izraelskoj teritoriji, ako se dogovor postigne u budućnosti, rekao je Marzuk.

12:38h

Rojters izvještava da je 16 osoba poginulo u izraelskom napadu na školu u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi.

Ranije je palestinska novinska agencija Vafa izvjestila da je najmanje devet osoba ubijeno, uključujući četvoro djece. Škola Al-Šuhada pružala je sklonište raseljenim Palestincima.

Civilna odbrana Gaze saopštila je da više nije u mogućnosti da pruža usluge prve pomoći na sjeveru teritorije, optužujući izraelske snage da prijete kako će "bombardovati i ubiti" njihove ekipe.

AFP izvještava da je portparol agencije Mahmud Basal rekao:"Nismo u mogućnosti da pružamo humanitarne usluge građanima u sjevernom dijelu Pojasa Gaze zbog prijetnji izraelskih okupacionih snaga, koje su zaprijetile da će ubiti i bombardovati naše timove ako ostanu unutar kampa Džabalija".

Rekao je za AFP da su izraelske snage gađale ekipe hitne pomoći u nekoliko navrata, zbog čega je "nekoliko članova povrijeđeno, a drugi su ostavljeni da krvare na ulicama bez ikoga ko bi ih spasio".

12:37h

Hezbolah tvrdi da je pogodio dva izraelska tenka u borbama na jugu Libana.

Agencija Frans pres navodi da je Hezbolah saopštio kako su se njegovi borci upustili u žestoke sukobe u selu Aita al-Šab, dodajući da su pogodili tenk Merkava koji je došao da pomogne trupama, nakon što su ranije rekli da su uništili drugi tenk.

Izraelski vojnici na jugu Libana
Izraelski vojnici na jugu Libanafoto: REUTERS

Izraelska vojska je saopštila da je do sada danas iz južnog Libana ispaljeno 95 raketa usmjerenih ka Izraelu.

11:58h

Zdravstvena vlast u Gazi, kojom upravlja Hamas, objavila je nove podatke o žrtvama sukoba, tvrdeći da je 42.847 Palestinaca ubijeno, a 100.544 ranjeno u Gazi otkako je Izrael pokrenuo svoju vojnu ofanzivu prošle godine.

Redovi ispred pekare u Deir Al Balahu
Redovi ispred pekare u Deir Al Balahufoto: REUTERS
11:52h

Četiri osobe su povrijeđene u sjevernom izraelskom gradu Nahariji nakon što je Hezbolah ispalio rakete iz Libana na taj grad.

Dvije osobe, jedna stara 40 godina i druga u dvadesetim godinama, prebačene su u Medicinski centar Galileja u Nahariji sa povredama od gelera, saopštila je izraelska hitna služba Magen David Adom (MDA).

Druge dvije osobe su lakše povrijeđene, navodi MDA.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su, nakon sirena koje su se oglasile neposredno prije 10 sati po lokalnom vremenu, identifikovale oko 50 projektila koji su prešli iz Libana na izraelsku teritoriju. Hezbolah je izjavio da je ispalio salvu raketa na Nahariju.

Neki od projektila su presretnuti, navodi IDF.

11:47h

U saopštenju na svom zvaničnom Telegram kanalu, izraelska vojska tvrdi da je tokom svojih operacija na jugu Libana otkrila podzemno skrovište za koje se navodi da sadrži krevete na sprat, ormare za skladištenje, zalihe hrane, infrastrukturu za dugoročni boravak, veliku količinu opreme, oružje i lansirne položaje za koje kažu da ih je Hezbolah ostavio, a bili su namijenjeni za napad na Izrael.

11:46h

Libanski mediji zvještavaju da su dvije osobe poginule u izraelskom napadu na vozilo koje se kretalo glavnom magistralom od Bejruta ka istoku zemlje.

11:14h

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je u četvrtak da će Francuska pružiti pomoć Libanu u iznosu od 100 miliona evra.

On je govorio na Međunarodnoj konferenciji za podršku narodu i suverenitetu Libana u Parizu.

"Ujedinjene nacije su pokrenule apel za 426 miliona evra. Francuska će pružiti 100 miliona evra tokom ove konferencije. Ono što je potrebno je jednostavno zbrinuti porodice, nahraniti djecu, brinuti se za ranjene i nastaviti školovanje za učenike", rekao je Makron.

Libanski vojnik na mjestu izraelskog vazdušnog udara
Libanski vojnik na mjestu izraelskog vazdušnog udarafoto: REUTERS

Francuski predsjednik je takođe pozvao na prekid vatre između Hezbolaha i Izraela.

"Prekid vatre je potreban u Libanu. Više štete, više žrtava, više udara neće okončati terorizam niti osigurati bezbjednost za sve. Gorko žalim što je Iran angažovao Hezbolah protiv Izraela, dok je viši interes Libana zahtijevao da se drže dalje od rata u Gazi. Žalim što Izrael nastavlja svoje vojne operacije u Libanu, na jugu, u Bejrutu i drugdje, i što broj civilnih žrtava nastavlja da raste", izjavio je Makron.

Konferencija, koja je sazvana na inicijativu francuskog predsjednika, održava se na ministarskom nivou uz učešće više od 50 zemalja, kao i Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Izrael ne učestvuje.

11:07h

Izraelska vojska je primorala Palestince da ulaze u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbjegli da izlože svoje vojnike opasnosti, kazao je jedan vojnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kao i pet bivših zatvorenika koji su rekli da su bili žrtve ove prakse, prenosi CNN.

Vojnik, koji je rekao da je njegova jedinica držala dva palestinska zatvorenika s jasnim ciljem da ih koriste kao ljudske štitove za istraživanje opasnih mjesta, izjavio je da je ova praksa bila uobičajena među izraelskim jedinicama u Gazi.

"Rekli smo im da uđu u zgradu prije nas. Ako ima zamki, one će eksplodirati njima, a ne nama", ispričao je vojnik.

Ova praksa je bila toliko česta u izraelskoj vojsci da je imala i naziv: "komarčev protokol".

Tačan obim i razmjere primjene ove prakse od strane IDF-a nisu poznati. Međutim, svjedočanstva i vojnika i pet civila pokazuju da je bila raširena širom Gaze.

"Direktive i smjernice IDF-a strogo zabranjuju korišćenje zatočenih civila iz Gaze za vojne operacije. Odgovarajući protokoli i instrukcije se rutinski objašnjavaju vojnicima na terenu tokom sukoba", saopštio je IDF za CNN.

Međunarodno pravo zabranjuje korišćenje civila kao štitove za vojne aktivnosti ili prisilno uključivanje civila u vojne operacije.

10:20h

Govoreći na samitu BRIKS-a u Kazanju, predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da je Bliski istok na ivici totalnog rata.

Državna novinska agencija TASS citira Putina kako kaže da je stav Ruske Federacije da se protivi bilo kakvim terorističkim djelima na bilo kojoj strani sukoba.

09:58h

Portparol izraelske vojske na arapskom jeziku Avičaj Adrae izdao je saopštenje u kojem tvrdi da Hezbolah koristi ambulantna vozila za transport terorista i oružja i rekao da će Izrael gađati vozila bez obzira na njihovu vrstu.

Bez pružanja dokaza za ovu tvrdnju, Adrae je izjavio da Izrael poziva medicinske timove da izbjegavaju saradnju sa pripadnicima Hezbolaha.

U poruci, izraelska vojska ponovo naređuje libanskim građanima da izbjegavaju kretanje ka jugu zemlje.

09:44h

Izraelska vojska saopštila je da je identifikovano oko 50 projektila koji su prešli iz Libana na izraelsku teritoriju. U poruci na svom zvaničnom Telegram kanalu, navedeno je: "Neki od projektila su presretnuti, a pali projektili su identifikovani".

U objavi na društvenim mrežama, hitna služba Magen David Adom je saopštila da su dvije osobe ranjene u raketnim napadima Hezbolaha.

"Bolničari zbrinjavaju dvojicu muškaraca od 27 godina, koji su u umjereno teškom stanju sa povredama od gelera, i prevoze ih u Medicinski centar Galileja u Naharija", navodi se.

08:48h

Izrael je započeo napade na glavni grad Sirije Damask i vojnu lokaciju u blizini zapadnog grada Homsa, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken obišao region tražeći obustavu borbi.

Izraelski napadi su bili usmjereni na kvart Kafr Sousa u centralnom Damasku i vojnu lokaciju u selu Homsa, ubivši jednog vojnika i povrijedivši još sedam osoba, navodi ministarstvo u saopštenju. Ministarstvo je saopštilo da su napadi prouzrokovali "materijalnu štetu", ali nije dalo više detalja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ranije tokom dana sirijski državni mediji javili su da su se u Damasku čule eksplozije nakon što je Izrael u napadu pogodio stambenu zgradu u Kafr Souzi.

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali je pojačao napade od prošlogodišnjeg napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi.

U južnom Libanu, izraelski udari pogodili su Tir, ostavljajući djelove njegovog centra u ruševinama.

"Cijeli grad se potresao", rekao je stanovnik Rana, koji je pobjegao na obalu nakon što je izraelska vojska izdala upozorenje o evakuaciji, prenosi RSE.

Bilal Kašmar iz jedinice za upravljanje katastrofama u Tiru rekao je da je sedam zgrada sravnjeno sa zemljom i oštećeno više od 400 stanova.

"Moglo bi se reći da je cijeli grad Tir evakuisan", rekao je on za AFP.

Crni dim je viđen kako se diže iz nekoliko kvartova, a neke oblasti su udaljene samo 500 metara od drevnih ruševina grada.

UNESCO je rekao da "pomno prati" uticaj sukoba na mjesto svjetske baštine Tira.

Bonus video: