Haris: Tramp je fašista koji želi neograničenu moć i vojsku odanu njemu lično

"Oni koji su ga nekada sprječavali da slijedi svoje najgore porive više ne bi bili tu da ga obuzdaju", upozorila je demokratska kandidatkinja za predsjednicu

2706 pregleda 10 komentar(a)
Kamala Haris, Foto: Reuters
Kamala Haris, Foto: Reuters

Kamala Harris je opisala Donalda Trumpa kao fašistu koji želi neograničenu moć i vojsku odanu njemu lično, nakon što su se pojavile optužbe na račun bivšeg predsjednika da je više puta izražavao divljenje prema Hitleru.

U srijedu je potpredsjednica održala iznenadni govor iz svoje rezidencije u Vašingtonu, nakon vijesti da je Džon Keli, Trampov bivši šef kabineta, kazao kako je Tramp žalio što nema generale koji bi mu bili vjerni na isti način kao što su vojni komandanti služili Adolfu Hitleru u nacističkoj Njemačkoj.

"Donald Tramp je sve više neuravnotežen i nestabilan, i u drugom mandatu, ljudi poput Džona Kelija ne bi bili tu da budu zaštitnici protiv njegovih sklonosti i postupaka. Oni koji su ga nekada sprječavali da slijedi svoje najgore porive više ne bi bili tu da ga obuzdaju", rekla je Haris, prenosi Gardijan.

Haris je kazala da komentari koje je prenio Keli pokazuju da Tramp ne želi vojsku koja je lojalna ustavu Sjedinjenih Američkih Država.

"On želi vojsku koja će mu biti lično odana, vojsku koja će izvršavati njegove naredbe, čak i kada im kaže da prekrše zakon ili napuste svoju zakletvu ustavu Sjedinjenih Država", izjavila je.

Postavljajući pitanje kao ozbiljan izbor za američke birače na predsjedničkim izborima 5. novembra, dodala je: "Znamo šta Donald Trump želi. On želi neograničenu moć. Pitanje za 13 dana biće: Šta američki narod želi?"

Govor Haris uslijedio je nakon što je više od nedjelju dana isticala Trampove ranije izjave u kojima je svoje političke protivnike nazivao "unutrašnjim neprijateljima" i zahtijevao da vojska bude raspoređena protiv onih koji "izazivaju haos" na izborima.

Trampov portparol je negirao tvrdnje Kelija, nazivajući ih "apsolutno lažnim".

Govor Haris doživljavao se kao najjasniji znak do sada da je promijenila taktiku u odnosu na prethodni pristup, koji je usvojila nakon što je postala kandidat svoje stranke, kada su ona i njeni zamjenici pokušavali da minimiziraju i omalovaže Trampa - u jednom primjeru, ismijavajući njegovu opsesiju veličinom gomile na mitinzima.

Bonus video: