Turska drugi dan zaredom gađa mete kurdskih militanata u Siriji i Iraku

Ministar odbrane Turske Jašar Guler rekao je danas da je 47 ciljeva PKK uništeno u vazdušnim napadima u srijedu, 29 u Iraku i 18 u Siriji

1805 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska je danas, drugi dan zaredom, izvela udare dronovima na navodna uporišta kurdskih militanata u Siriji i Iraku, nakon napada na prostorije vojne kompanije u kojem je ubijeno najmanje pet ljudi, javljaju lokalni mediji.

Nacionalna obavještajna organizacija gađala je brojne "strateške lokacije" koje koristi Radnička partija Kurdistana (PKK) ili trupe sirijskih Kurda, javlja agencija Anadolija. Mete su uključivale vojne, obavještajne, energetske i infrastrukturne objekte i skladišta municije, navodi se u izveštaju.

Predhodno su u srijedu turske vazduhoplovne snage izvele vazdušne napade na slične ciljeve u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku, nekoliko sati nakon što su vladini zvaničnici okrivili PKK za smrtonosni napad na sjedište vazduhoplovne i odbrambene kompanije TUSAS.

Ministar odbrane Turske Jašar Guler rekao je danas da je 47 ciljeva PKK uništeno u vazdušnim napadima u srijedu, 29 u Iraku i 18 u Siriji.

Nije bilo reakcije PKK u vezi sa napadima.

U Siriji, glavne kurdske snage koje podržavaju SAD, saopštile su da je u turskim udarima na sjeveru zemlje ubijeno 12 civila i ranjeno 25. Rekli su da su ratni avioni i dronovi napali pekare, elektrane, naftna postrojenja i kontrolne punktove lokalne policije.

Napad na TUSAS se dogodio dan nakon što je lider turske krajnje desničarske nacionalističke partije koja je u savezu sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom iznio mogućnost da bi zatvoreni lider PKK Abdulah Očalan mogao da dobije uslovnu slobodu ako se odrekne nasilja i raspusti svoju organizaciju.

Abdulah Očalan, koji je zarobljen 1999. godine, služi doživotnu kaznu na zatvorskom ostrvu kod Istanbula.

PKK se bori za autonomiju na jugoistoku Turske u sukobu u kojem su od 1980-ih poginule desetine hiljada ljudi. Turska i njeni zapadni saveznici smatraju PKK terorističkom grupom.

Bonus video: