Pentagon i američke obavještajne agencije dobili direktivu da više koriste vještačku inteligenciju

Bajden potpisao direktivu koja je dio novog memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti. Cilj je da se osigura da SAD ostanu lider u tehnologiji vještačke inteligencije, a ujedno spriječi da zemlja postane žrtva AI alata kojima raspolažu protivnici poput Kine

9731 pregleda 0 komentar(a)
Pentagon (ilustracija), Foto: Shutterstock
Pentagon (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pentagon i američke obavještajne agencije imaju nova naređenja - da brže prihvate i primijene vještačku inteligenciju (AI), što je definisano kao pitanje nacionalne bezbjednosti.

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je u četvrtak direktivu koja je dio novog memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti. Cilj je da se osigura da SAD ostanu lider u tehnologiji vještačke inteligencije, a ujedno spriječi da zemlja postane žrtva AI alata kojima raspolažu protivnici poput Kine.

Memorandum, koji vještačku inteligenciju naziva „tehnologijom koja će obilježiti novu eru", takođe izlaže smjernice za koje Bijela kuća kaže da su osmišljene da spriječe upotrebu vještačke inteligencije za nanošenje štete građanskim slobodama ili ljudskim pravima.

Nova pravila će „osigurati da naše nacionalne bezbjednosne agencije usvoje ove tehnologije na način koji je u skladu sa našim vrijednostima“, rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije, koji je govorio o memorandumu pod uslovom da ostane anoniman prije njegovog zvaničnog objavljivanja.

Zvaničnik je dodao da bi neuspjeh u bržem usvajanju vještačke inteligencije „mogao da nas izloži riziku da nas strateški iznenade naši neprijatelji".

„Pošto zemlje poput Kine prepoznaju slične mogućnosti da modernizuju sopstvene vojne i obavještajne sposobnosti koristeći vještačku inteligenciju, posebno je važno da ubrzamo usvajanje i korišćenje najsavremenije vještačke inteligencije u našoj zajednici nacionalne bezbjednosti“, rekao je zvaničnik.

Međutim, neki borci za građanske slobode su zabrinuti da nove smjernice ne pružaju dovoljnu zaštitu.

“Uprkos tome što se priznaju značajni rizici AI, ova politika ne ide ni blizu dovoljno daleko da nas zaštiti od opasnih sistema vještačke inteligencije" saopštio je Patrik Tumi iz Američke unije za građanske slobode (ACLU).

“Agencije za nacionalnu bezbjednost ne mogu da se ostave da same sebe nadziru u vrijeme dok sve više podvrgavaju stanovnike Sjedinjenih Država moćnim novim tehnologijama", ocijenio je Tumi, koji je zamjenik direktora Projekta za nacionalnu bezbjednost ACLU.

Nove smjernice se zasnivaju na izvršnoj naredbi izdatoj 2023. koja je naložila svim vladinim agencijama SAD da osmisle na koji način planiraju da koriste vještačku inteligenciju.

Njihov cilj je takođe da se razmotre pitanja koja bi mogla da uspore sposobnost Vašingtona da brzo ugradi vještačku inteligenciju u sisteme za nacionalnu bezbjednost.

Odredbe navedene u memorandumu zahtevaju niz akcija da bi se zaštitili lanci snabdijevanja koji proizvode napredne kompjuterske čipove koji su ključni za AI sisteme. Takođe se poziva na dodatne mjere u borbi protiv ekonomske špijunaže, koje bi omogućile američkim protivnicima ili neameričkim kompanijama da ukradu ključne inovacije.

„Moramo da ovdje pronađemo pravi pristup, jer vjerovatno nijedna druga tehnologija neće biti značajnija za našu nacionalnu bezbjednost u godinama koje dolaze", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, obraćajući se publici na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu u četvrtak.

„Ulozi su veliki“, rekao je.

Saliven
Salivenfoto: Reuters

„Ako ne budemo djelovali sa većom namjerom da iskoristimo svoje prednosti, ako ne primijenimo vještačku inteligenciju brže i sveobuhvatnije da bismo ojačali našu nacionalnu bezbjednost, rizikujemo da protraćimo svoje teško stečeno vođstvo. Možemo da imamo najbolji tim, ali izgubićemo ako ga ne izvedemo na teren", ukazao je Saliven.

Iako memorandum daje prioritet primjeni tehnologija za vještačku inteligenciju kako bi se zaštitili interesi SAD, on takođe upućuje zvaničnike da rade sa saveznicima i drugima na stvaranju stabilnog okvira za korišćenje AI tehnologija širom svijeta.

„Veliki dio memoranduma o nacionalnoj bezbjednosti zapravo postavlja neke osnovne principe“, rekao je Saliven, pozivajući se na razgovore koji se vode sa G-7, i rezolucije UN koje se odnose na vještačku inteligenciju.

„Moramo da se postaramo da ljudi širom svijeta budu u mogućnosti da iskoriste prednosti i ublaže rizike“, zaključio je Saliven.

Bonus video: