Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir premještena iz zatvora u bolnicu

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smješteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona već služi kaznu od 30 mjeseci zatvora, a u januaru joj je dodato još 15 mjeseci

7920 pregleda 1 komentar(a)
Narges Mohamadi, Foto: Printscreen YouTube
Narges Mohamadi, Foto: Printscreen YouTube

Iranske vlasti dozvolile su da zatvorena dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi bude hospitalizovana, nakon gotovo dva mjeseca od kada se razboljela, saopštila je danas grupa koja vodi kampanju za njeno oslobođenje.

"Koalicija sloboda za Narges" je u saopštenju navela da se njoj mora biti odobreno medicinsko puštanje iz zatvora da bi dobila odgovarajući tretman. Oni tvrde da samo prebacivanje u bolnicu neće riješiti ozbiljne zdravstvene probleme, izazvane mjesecima zanemarivanja i mučenja.

Mohamadi pati od srčane bolesti, a prema medicinskom izvještaju izdatom u septembru, glavna arterija njenog srca je u veoma lošem stanju.

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smješteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona već služi kaznu od 30 mjeseci zatvora, a u januaru joj je dodato još 15 mjeseci.

Iranske vlasti su joj u subotu izrekle dodatnu kaznu od šest mjeseci, nakon što je 6. avgusta organizovala protest protiv pogubljenja još jednog političkog zatvorenika, u ženskom odjeljenju zatvora Evin.

Koalicija je saopštila da i dalje zahtijeva bezuslovno oslobađanje Mohamadi i njen pun pristup medicinskoj njezi.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine.

Bonus video: