Povlače li se SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom: Šta je Tramp rekao Makronu?

Jelisejska palata je saopštila da su Tramp i Makron razgovarali o miru i stabilnosti na Bliskom istoku
87 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 17:10h

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makrom i obavijestio ga da će objaviti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, piše "Njujork tajms" pozivajući se neimenovani izvor za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem tog razgovora, prenosi Tanjug.

"SAD se spremaju da vrate sve sankcije od kojih su odustale u okviru nuklearnog sporazuma - i uz to nametnu dodatne ekonomske kazne", rekao je taj izvor.

Makronov kabinet saopštio je da Tramp u telefonskom razgovoru Makronu nije dao nikakvu indiciju o tome koja će biti njegova odluka u vezi sa nuklearnim sporazumom s Iranom.

Na direktno pitanje Rojtersa, Makronov kabinet je negirao informacije "Njujork tajmsa" da je Tramp francuskom predsjedniku rekao da će se Amerika povući iz ovog sporazuma.

I Bijela kuća je demantovala navode "Njujork tajmsa".

"Predsjednik nije rekao Makronu takve stvari", saopštio je zvaničnik Bijele kuće, a prenosi Rojters.

Jelisejska palata: Makron i Tramp razgovarali o miru na Bliskom istoku

Jelisejska palata je saopštila da su Tramp i Makron razgovarali danas o miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Telefonski razgovor dvojice predsjednika održan je nekoliko sati prije odluke Trampa da li SAD ostaju ili se povlače iz nuklearnog sporazuma Irana postignutim sa šest velikih sila u julu 2015.

Makronov kabinet nije naveo druge detalje niti da li su Makron i Tramp razgovarali o odluci američkog predsjednika, koju će on saopštiti danas u 14 sati po lokalnom vremenu iz Bijele kuće.

Bonus video: