Ko je Robert Miler, čovjek koji će ispitati eventualne veze Trampa i Rusije?

"Mileru se veliki integritet priznaje u oba politička tabora, kao i u FBI u Ministarstvu pravde. Zato držim da je on dobar izbor", profesor Džejms Dejvis, direktor Instituta za političke nauke Univerziteta u Sent Galenu
79 pregleda 0 komentar(a)
Robert Miler, Foto: Reuters
Robert Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2017. 17:20h

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Miler imenovan je za specijalnog istražitelja koji treba da ispita eventualne veze izbornog tima predsjednika SAD Donalda Trampa i Kremlja. Ko je Miler, kakav mu je tačno zadatak i kolika su ovlašćenja?

Šta se ispituje?

Ministarstvo pravde je imenovanjem ovlastilo Roberta Milera da istraži "moguće veze i/ili koordinaciju između ruske Vlade i osoba u okruženju predsjednika Donalda Trampa i njegovog izbornog tima". U imenovanju se dodaje – a to bi moglo da znatno proširi polje djelovanja – da specijalni istražitelj može da ispita "svako činjenično stanje" koje "direktno proizilazi ili bi moglo da proizilazi iz istrage" kao i sve u okviru člana 600 (a) Kodeksa federalnih pravila.

Taj član daje istražitelju moć da u vezi sa "krivičnim djelima na saveznom nivou istražuje sva djela koja se počine tokom rada specijalnog istražitelja sa ciljem da se njegov rad onemogući, kao što su krivokletstvo, ometanje pravde, uništavanje dokaza, zastrašivanje svjedoka".

To u praksi znači da se ne radi samo o eventualnim vezama Trampa (i njegovih ljudi) sa Rusijom, već i o svemu što iz tih veza može da proiziđe. "Ometanje pravde" i "zastrašivanje svjedoka" zvuče posebno zanimljivo u svjetlu otpuštanja doskorašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija. "To je u prirodi istrage – kada jednom nešto istražujete, vrlo brzo primijetite povezanost sa drugim stvarima", kaže za Dojče vele profesor Džejms Dejvis, direktor Instituta za političke nauke Univerziteta u Sent Galenu.

Ko je Robert Miler?

Republikanski predsjednik Džord Buš Mlađi je imenovao Milera za direktora FBI 2001, a ovaj je ostao na tom mjestu i tokom vladavine Baraka Obame, sve do 2013. godine. U pitanju je pravnik iz Nujorka koji, po svemu što se zna, drži do svoje nezavisnosti i kojeg nije lako izložiti političkom pritisku. Tako su 2004. Miler i Komi – koji je tada bio zamjenik ministra pravde – odbili da ponovo dozvole prisluškivanje privatnih stanova koje je administracija Džordža Buša uvela poslije terorističkih udara 2001. Prijetili su ostavkama sve dok Buš nije popustio i promijenio sporni predlog.

"Mileru se veliki integritet priznaje u oba politička tabora, kao i u FBI u Ministarstvu pravde. Zato držim da je on dobar izbor", kaže Dejvis.

Koje su nadležnosti istražitelja?

Nadležnosti i instrumenti specijalnog istražitelja umnogome su jednaki onima koje ima redovni državni tužilac na saveznom nivou. Razlika je u tome što će Miler raditi van važeće pravosudne hijerarhije.

Specijalni istražitelji tako imaju zaseban budžet, mogu da zaposle sopstvene saradnike, da istražuju, saslušavaju svjedoke i podižu optužnice.

Kakav će biti uticaj Trampove vlasti?

Prema medijskim izvještajima, Bijela kuća je za imenovanje specijalnog istražitelja saznala samo sat vremena unaprijed. Ako je to tačno, onda djeluje da je ovime Ministarstvo pravde pokušalo da pokaže da će istraga zaista biti nezavisna. Dvojica vodećih ljudi ministarstva su na neki način upleteni u moguću aferu – ministar Džef Sešns je i sam optužen da je održavao kontakte sa Rusijom tokom izborne kampanje, dok je njegov zamjenik Rod Rozenštajn napisao preporuku da se otpusti direktor FBI Komi. Pretpostavlja se da će ova dvojica dobro paziti da se ni na koji način ne miješaju u rad Roberta Milera.

Koliko je opasno za samog Trampa?

"Ako predsjednik zaista ima nešto da taji, onda je ovo za njega veoma opasno", kaže Dejvis. Vjeruje da će istražitelj slijediti svaki trag koji nađe. "Ne znamo kakav bi vid pritiska na Milera mogao da upotrijebi predsjednik. Ali sam siguran da je istražitelj dorastao zadatku". Naravno, postoji mogućnost i da sam Tramp zaista nema šta da krije pa ni čega da se plaši.

Koliko će istraga trajati?

Ovakve istrage nisu ograničene vremenski pa je teško reći i koliko će trajati i do kakvog će rezultat doći. Mileru će najprije trebati vremena da oformi tim. "Tema će nas zaokupljati preko ljeta i na jesen, a možda, zavisno od nalaza, i duže od toga", uvjeren je Dejvis.

Bonus video: