Sjeverna Koreja: Spremni smo da potopimo američki nosač aviona

Sjeverna Koreja obilježiće u utorak osnivanje Korejske narodne vojske. Do sada je velike godišnjice obično obilježavala testiranjem oružja i ispaljivanjem balističkih raketa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2017. 13:31h

Sjeverna Koreja je objavila da je spremna da potopi američki nosač aviona kako bi pokazala svoju vojnu moć, nakon izvještaja o zajedničkim vježbama japanskih razarača sa američkom grupom u zapadnom Pacifiku.

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je udarnoj grupi nosača aviona Karl Vinson da plovi u vodama Korejskog poluostrva kao odgovor na rastuće napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog testiranja i njenih prijetnji da će napasti SAD i njene saveznike u Aziji.

SAD nisu objavile gdje se tačno grupa nalazi dok se približava tom području.

Američki potpredsjednik Majk Pens kazao je da će stići "u roku od nekoliko dana", ali nije saopštio detalje.

Sjeverna Koreja na sve to uzvraća, prenosi Rojters.

"Naše revolucionarne snage su spremne da potope američki nosač aviona jednim jedinim udarom", stoji u komentaru Rodong Sinmuna, glasila vladajuće Radničke stranke.

Sjeverna Koreja obilježiće u utorak osnivanje Korejske narodne vojske. Do sada je velike godišnjice obično obilježavala testiranjem oružja i ispaljivanjem balističkih raketa.

Sjeverna Koreja do sada je izvela pet nuklearnih testiranja, dva prošle godine, i razvila je rakete sa nuklearnim punjenjem koje bi mogle da dođu do SAD.

Izvela je i niz testiranja balističkih raketa uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija.

Smatra se da je rastuća nuklearna i raketna prijetnja Sjeverne Koreje najozbiljniji bezbjednosni izazov za novog predsjednika SAD Donalda Trampa koji je rekao da će spriječiti Sjevernu Koreju u pokušaju da udari na SAD nuklearnim oružjem.

Tramp je istakao da su na stolu sve opcije otvorene, uključujući i vojni udar.

Iskazivanje pomorske moći Japana sa druge strane se tumači rastućom zabrinutošću da bi Sjeverna Koreja mogla da izvede udar hemijskim ili nukelarnim oružjem, navodi Rojters.

Japanska mornarička snaga, uglavnom je riječ o floti razarača, druga je najveća mornaričke snaga u Aziji, nakon kineske.

Kina, jedini saveznik Sjeverne Koreje, takođe se protivi programu naoružanja Pjongjanga i poziva na smirivanje napetosti.

SAD su pozvale Kinu da učini više kako bi pomogla smanjenju napetosti.

Na aerodromu u Sjevernoj Koreji uhapšen američki profesor

Američki profesor uhapšen je na međunarodnom aerodromu u Sjevernoj Koreji, a za sada nije poznat razlog njegovog hapšenja.

Bivši profesor na naučno-tehnološkom Univerzitetu Janbian, čije je samo prezime Kim objavljeno, radio je u humanitarnim grupama u Sjevernoj Koreji, a uhapšen je u petak, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Njegovo hapšenje je posljednje u nizu hapšenja američkih državljana, a druga dvojica amerikanaca - student i sveštenik nedavno su uhapšeni u toj državi i osuđeni na dugoodišnje robije zbog onoga što Pjongjang naziva "subverzivne aktivnosti protiv države".

Nacionalna južnokorejska obavještajna služba saopštila je da "nije svjesna" hapšenja američkog profesora.

Galerija

Bonus video: