Matis se distancirao od Trampovog "plijena": Nismo u Iraku da bi oteli bilo čiju naftu

Matis je u nenajavljenu posjetu Iraku doputovao dan poslije početka operacije za oslobođenje zapadnog dijela grada Mosula od terorističke Islamske države i u vrijeme kada Pentagon razmatra načine da pojača borbu protiv islamističkih ekstremista u Iraku i Siriji
1 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2017. 09:48h

Američki ministar odbrane Džim Matis izjavio je danas na putu ka Bagdadu da SAD ne namjeravaju da otimaju iračku naftu, distancirajući se od komentara predsjednika Donalda Trampa koji su uznemirili iračke lidere.

"Mislim da smo svi mi ovdje u sobi, svi mi u Americi generalno plaćali naš gas i naftu sve vrijeme i siguran sam da ćemo to da nastavimo da radimo u budućnosti. Nismo u Iraku da bismo oteli bilo čiju naftu", rekao je Matis novinarima koji su putovali s njim.

Matis je u nenajavljenu posjetu Iraku doputovao dan poslije početka operacije za oslobođenje zapadnog dijela grada Mosula od terorističke Islamske države i u vrijeme kada Pentagon razmatra načine da pojača borbu protiv islamističkih ekstremista u Iraku i Siriji.

Ti napori bi mogli da budu ugroženi izjavom Trampa da je trebalo da SAD uzmu naftu poslije svrgavanja Sadama Huseina, kao i stavljanjem Iraka na listu zemalja čijim je građanima htio privremeno da zabrani ulazak u SAD.

Tramp je, obraćajući se pripadnicima Centralne obavještajne agencije prošlog mjeseca, rekao da "pobjedniku pripada plijen", obrazlozivši to prvo ekonomskim razlozima, da bi zatim dodao da je to dio borbe protiv Islamske države koja se finansira prodajom nafte.

"Trebalo je da zadržimo naftu. Ali dobro, možda ćete imati drugu šansu", rekao je Tramp.

Irački premijer Hajder al Abadi je zbog toga bio pod pritiskom poslanika da smanji saradnju s Vašingtonom.

Upitan o tenzijama koje su nastale poslije takvih poteza američke administracije, Matis je rekao da je uvjeravan da zabrana ulaska u SAD neće uticati na Iračane koji se bore s američkim vojnicima.

Matis će tokom posjete Iraku razgovarati o vojnim operacijama s političkim i vojnim liderima, kao i sa komandantom američke vojske u Iraku Stivenom Taunsendom.

U Iraku ima više od 5.100 američkih vojnika.

Bonus video: