SAD: Sposobni smo da se odbranimo od Sjeverne Koreje, gvozdeno čvrsto štitimo saveznike

"Mi smo sposobni da se odbranimo od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i preduzećemo sve neophodne mjere za odvraćanje i savladavanje prijetnji našim i savezničkim teritorijama i građanima", naveo je portparol Pentagona Džef Dejvis
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 08:58h

Pentagon navodi da su SAD sposobne da se odbrane od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i osuđuje posljednju raketnu probu koju je izveo Pjongjang.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je posvećenost SAD zaštiti američke teritorije i saveznika poput Japana i Južne Koreje "gvozdeno čvrsta", prenosi Rojters.

On je kazao novinarima da su sjevernokorejski "nezakoniti programi naoružanja" jasna i velika opasnost po nacionalnu bezbjednost.

"Mi smo sposobni da se odbranimo od sjevernokorejskog napada balističkom raketom i preduzećemo sve neophodne mjere za odvraćanje i savladavanje prijetnji našim i savezničkim teritorijama i građanima", naveo je Dejvis.

Sjeverna Koreja potvrdila je juče da je uspješno testirala lansiranje novog tipa balističke rakete srednjeg do dugog dometa.

Kako je prenio Rojters, pozivajući se na sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA, lider Kim Džong Un lično je naredio testiranje novog oružja za koje Pjongjang tvrdi da je sposobno da nosi nuklearnu glavu.

Vojni izvori Južne Koreje naveli su da je raketa dostigla visinu od 550 kilometara i da je pala u more nakon što je prešla razdaljinu od 500 kilometara. Pentagon je saopštio da se ne radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Lansiranje rakete uslijedilo je samo dan nakon što se predsjednik SAD Donald Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsjednikom Sji Đinpingom.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj proviniciji Severni Pjongan.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je sinoć da će, nakon najnovijeg lansiranja sjevernokorejske balističke rakete, "vrlo oštro" izaći na kraj sa Sjevernom Korejom.

Bonus video: