Mi6 agent se boji za život: Šta piše u bilješkama koje je objavio o Trampu

Stil je znao da je samo pitanje vremena kada će se otkriti njegov indetitet, te je u četvrtak napustio svoju kuću u Suriju, jer se plaši odmazde iz Moskve
38 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2017. 09:42h

Bivši agent britanske obavještajne službe MI6, posle plasmana njegovih bilješki u medijima o navodnom kompromitujućem materijalu novog predsjednika SAD Donalda Trampa, izjavio je da se plaši za svoj život.

Britanski obavještajac Kristofer Stil tvrdi, pozivajući se na izvjesnog "Izvora D" koji je navodno bio prisutan cijelom događaju, da je Putin 2013. godine zakupio predsjednički apartman u "Ric Karlton" hotel u Moskvi, isti onaj u kojem su predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišel odsjeli tokom jedne od zvaničnih posjeta Rusiji. U izvještaju se navodi da Tramp "mrzi Mišel Obamu" i da je napravio orgije da bi oskrnavio krevet u kojem je ona spavala u tom apartmanu.

Izvještaj sadrži i video snimak Trampovog druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu što su ruske tajne službe snimile kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati, piše dnevni list The New York Times.

Stil je znao da je samo pitanje vremena kada će se otkriti njegov indetitet, te je u četvrtak napustio svoju kuću u Suriju, jer se plaši odmazde iz Moskve.

Kada je bilo jasno da će njegov materijal napraviti pravu buru u svjetskim političkim krugovima, Stil je spakovao torbe i otišao u nepoznatom pravcu.

Ovaj obavještajac je špijunirao u Moskvi još 90-ih godina, a po odlasku iz stana ostavio je mačku komšiji sa riječima da neće biti tu nekoliko dana.

Britanski Telegraph prenosi da je Stil igrao veoma opasnu igru, jer je bio unajmljen da otkrije kakve konekcije Tramp ima sa Rusijom, a njegove bilješke stigle su do krugova Republikanaca koji nisu bili naklonjeni novom predsjedniku, a onda i do Demokrata i FBI-ja.

Jedan od glavnih kontakata za Stila bio je Djevid Korn, politički bloger, koji je i prvi naznačio da da se je imao konverzaciju sa njim o nekim povjerljivim informacijama, ali nije pominjao Stilovo ime ili njegovu nacionalnost.

Žena i djeca nisu bili u kući kada je Stil odlučio da ode na "kratko putovanje".

"Zamolio me je da mu pričuvam mačku na nekoliko dana. Nisam siguran da li je otišao na duže, ali nije mi ni ostavio kontakt. Zapravo, ne znamo se ni najbolje osim jednostavnog "zdravo". Upoznat sam da drži neku konsultantsku firmu, ali nismo ulazili nikada u neke dublje konverzacije", rekao je komšija.

U jednoj od informacija se navodi da su neidentifikovani ruski izvori tvrdili da su hakerski napadi na Demokratsku partiju izvedeni "uz puno znanje i podršku Trampa i važnijih članova njegovog štaba".

Sa druge strane, Tramp je nešto ranije naveo da je "izvještaj koji su platili politički protivnici kompletna i totalna izmišljotina, potpuna besmislica".

"Lako sam pobijedio na izborima, veliki 'pokret' je verifikovan i kvarni protivnici pokušavaju da umanje našu pobjedu lažnim vijestima. Žalosno stanje", naglasio je Tramp.

On je i na Tviteru nastavio sa odbranom tako što mu nije bilo jasno kako je uopšte dozvoljeno da se ovakve lažne informacije objave.

"Obavještajne agencije ne bi smjele da dozvoljavaju da ovakve laži "procure" u javnost. Posljednji pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Njemačkoj?", dodao je Tramp.

Doduše, svi svjetski mediji su izvjestili o postojanju dokumentacije čija autentičnost nije potvrđena, a čitaocima u digitalnoj eri je potrebno samo nekoliko klikova da do dokumenata i stignu.

Osim Trampovog demanta i napada od strane njegovih političkih protivnika i Demokrata koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da je njihov kandidat izgubio, nije poznato da li će se povesti istraga u vezi ovoga.

"Bombardovanje" uvredama i napadi na Trampa od strane onih koji nisu glasali za njega na minulim predsjedničkim izborima ne jenjavaju od njegove pobjede.

Bonus video: