Dojče vele: Putin je matirao Obamu

"Gazda Kremlja", ocjenjuje, parira Obami na sebi svojstven način pozivajući sve američke diplomate u Moskvi da sa svojim porodicama i djecom dođu u Kremlj na novogodišnje slavlje
12 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2016. 11:29h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izgleda da razumije da je cilj njegovog američkog kolege Baraka Obame da izvrši uticaj na spoljnu politiku svog nasljednika Donalda Trampa, piše danas "Dojče vele" uz ocjenu da Putin "hladno i strpljvo" reaguje na antiruske mjere odlazećeg predsjednika SAD.

Podsjećajući da je šah ruski nacionalni sport, a da Putin voli azijske borilačke vještine kod kojih se, kao i u šahu, protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvijek kontranapadom već prvo eskivira, dopisnik "Dojče velea" iz Vašingtona Miodrag Šorić primećuje da je to pravilo ovih dana našlo primjenu u politici.

"Obama naređuje protjerivanje ruskih diplomata iz SAD i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom mjerom, ali ništa od toga. Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg američkog predsjednika Donalda Trampa", navodi Šorić.

"Gazda Kremlja", ocjenjuje, parira Obami na sebi svojstven način pozivajući sve američke diplomate u Moskvi da sa svojim porodicama i djecom dođu u Kremlj na novogodišnje slavlje.

"Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom svijeta – a uskoro i slike ruskih porodica sa djecom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što prije moraju da napuste SAD – porodice diplomata sa djecom biće prebačene vojnim avionom", ističe dopisnik "Dojče velea".

Za mnoge će, smatra, Putin djelovati kao miran i suveren državnik, a Obama kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim politicarima kao što su ruski predsjednik ili izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

"U svim tim diplomatskom razmiricama radi se prije svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: mnogi u Senatu nijesu baš voljni da prate Trampov proruski kurs", ocjenjuje Šorić.

Naprotiv, navodi, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog američkog ministra spoljnih poslova.

Dopisnik "Dojče velea" ističe da je jedan od razloga zbog kojih je Tramp odabrao Tilersona za novog državnog sekretara to što on podržava novi početak u odnosima sa Rusijom.

Ipak, da bi postao šef Stejt departmenta, u nedeljama nakon stupanja na dužnost, prvo mu je potrebno odobrenje Senata, dodaje on.

"Obamino vrijeme ističe, pa dok je još na funkciji pokušava da izazove razdor kod republikanaca i što više njih udalji od Trampa. Obamin, svakako legitiman cilj, pri tome jeste da spasi što više svog političkog nasleđa", tvrdi on.

Tramp će, prognozira, morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedjelja jer je prioritet da Senat potvrdi njegov kabinet.

"Putin to razumije. On ce čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gdje god to bude mogao", smatra Šorić.

Koliko god se vremena mijenjala, zaključuje dopisnik "Dojče velea", šah je bio i ostao ruski nacionalni sport.

Bonus video: