Stručnjaci zabrinuti, Grbović ne: Iz Nikšića za godinu otišlo 709 ljudi

Nikšićani prijavljuju prebivališta u drugim gradovima iz određenih razloga, a ostaju u svom gradu, što potvrđuje rast broja zdravstvenih osiguranika, smatra Grbović
6970 pregleda 12 komentar(a)
Detalj iz Nikšića
Detalj iz Nikšića
Ažurirano: 09.02.2019. 19:57h

Tokom 2018. godine u Nikšić se doselilo 419 građana. Za isti period odavde je otišlo 709 ljudi.

To što je broj stanovnika u gradu pod Trebjesom samo po osnovu unutrašnjih migracija manji za 290, brine profesora sa Filozofskog fakulteta Miroslava Doderovića.

"Na sjeveru Crne Gore intenzivan je proces iseljavanja. Taj proces iseljavanja će se vjerovatno nastaviti, Nikšić se približava stanju iz 1991. godine, a možda i 1981. godine", navodi Doderović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović upoznat je sa podacima Monstata, ali kaže da nema razloga za brigu. Neslavnu statistiku ovako objašnjava.

Veliki broj Nikšićana ima svoje vikendice i stanove u Podgorici, na primorju, Žabljaku. Jedan član porodice odlazi i prijavi se tamo da bi plaćali manji porez. Drugi razlog je što oko 4.500 Nikšićana radi u Podgorici. Pojedini rješavaju svoja stambena pitanja u Podgorici i to dovodi do prijavljivanja, uglavnom u Podgorici", navodi Grbović.

Grbović tvrdi da je broj zdravstvenih osiguranika u Nikšiću prošle godine u odnosu na 2017. bio veći za oko 1.400, što kako je kazao znači da Nikšićani prijavljuju prebivališta u drugim gradovima iz određenih razloga, ali da ipak ostaju u svom gradu.

Međutim, profesor Doderović smatra da je iseljavanje iz Nikšića evidentno.

"Objašnjenje treba tražiti u socio-ekonomskom kontekstu. Nedostatak ozbiljne regionalne politike, neuvezanost demografije sa sektorskim i razvojnim politikama, malo investicija na prosotru opštine Nikšić, proces tranzicije u Nikšiću ostavio je posledice, tako da se ljudi na tržištui rada usmjeravaju prema mjestima na kojima mogu naći posao, a Nikšić očito nije mjesto gdje se može naći posao", smatra Doderović.

S druge strane, predsjednik Opštine optimistično gleda u budućnost i najavljuje nove projekte.

"Koji će dovesti do zapošljavanja značajnog broja ljudi, što će uticati da neki kadrovi kojih nemamo ovdje dolaze iz drugih gradova i nađu zaposlenje u Nikšiću."

I dok se iz Nikšića i još 12 crnogorskih opština prošle godine stanovništvo iseljavalo u velikom broju, Podgoirca je na osnovu broja doseljenih bogatija za 1418 stanovnika.

Bonus video: